De ce este necesară criza actuală?

Eu cred că orice criză sau dezastru de amploare va conduce la progres, la o consolidare a democrației și o înțelegere mai profundă a ceea ce înseamnă libertăți și drepturi, ceea ce înseamnă o economie liberă și căt ar trebui să se implice Statul.

Desigur, după ce acea criză a trecut.

De ce? Fiindcă se scot la iveală corupția și actorii politici neloiali promisiunilor făcute. Fiindcă oamenii își vor cere drepturile ieșind în stradă sau dând în judecată. Fiindcă societatea civilă va trage la răspundere oamenii politici, partidele și chiar Guvernul. Fiindcă încetul cu încetul vom conștientiza că o democrație nu înseamnă doar alegeri o dată la 4 sau 5 ani de zile. Ci înseamnă ceva mai mult. Ceva aproape străin celor mai mulți compatrioți.

ASUMAREA RĂSPUNDERII!

Nu, nu asumarea răspunderii de către Guvern cu privire la o Lege sau o Hotărîre.

Asumarea răspunderii asupra propriei vieți.

Tot ceea ce faci, tot ceea ce ești este fiindcă TU AI ALES.

Poate că spiritul civic încă este străin pentru mulți români însă greutățile și corupția nu.

Pînă la urmă vor înțelege: „să trăiești bine” dar cu capul jos sau să „trăiești rău” dar cu fruntea sus?

 

P.S.: Acest lucru este valabil indiferent de ce partid este la guvernare.

0 comentarii la „De ce este necesară criza actuală?”

 1. Tu sigur ai trait in Romania pana acum? E foarte naiv textul. Noi stim si am stiut intotdeauna despre coruptie si toti oamenii implicati. Sincer nu era nevoie de criza asta pentru a ne face constienti. Noi constienti suntem de mult timp si criza economica actuala e doar „the tip of the iceberg”.
  „Eu cred că orice criză sau dezastru de amploare va conduce la progres”. Te inseli cumplit aici, aproape copilareste. Pe de o parte, niciodata nu s-a realizat progres in urma criezelor sau „dezastrelor de amploare”. Cel mult s-au realizat redresari, si in unele cazuri fericite si putine s-a largit constiinta sociala.
  Progres? Nu stim ce inseamna. Nu stiu daca stie cineva cu adevarat ce inseamna, ori daca e un lucru bun sau rau.

  Actorii neloiali promisiunilor facute? Da-mi te rog tu un exemplu de om politic din Romania care si-a respectat promisiunile.

  Democratia ar fi cel mai bun sistem politic daca puterea poporului ar fi chiar a poporului, daca oamenii politici nu ar constitui o claca elitista si daca poporul chiar ar avea pe cine alege.

  Spiritul civic nu ne este strain. Il recunoastem foarte usor acolo unde il intalnim. Noi nu il avem pentru ca pentru noi e inutil. Schimbarea, daca va exista una, va fi doar in cazul in care se va imprumuta intr-un final atat de mult din Occident incat vom crede si noi ca facem parte din acea planeta. Deocamdata plutim cumva pe orbita ei si speram sa ne salveze cineva.

 2. EU CRED ca tu nu stii ce vorbesti. Cred ca nu faci parte din miile de interprinderi mici care au dat faliment, sau a familiilor date afara din apartamente de catre banci. Cred ca nu ai parinti ale caror salarii au ajuns la minimul pe economie, iar din acesta trebuie sa te intretina pe tine la facultate si alti 2-3 frati. Nu cred ca faci parte din categoria familiilor care s-au destramat din cauza banilor si a pierderii locului de munca. Pe oricine ar fi ales cetatenii, aceste lucruri teribile s-ar fi intamplat, intr-un fel sau altul.
  Sa concluzionez mai repede, aceasta criza nu se poate numi necesara, iar tu stii ce vorbesti.

  1. Stiu asta Oana,
   Parintii mei sunt bugetari, au fost si sunt afectati de reducerile salariale.
   Stiu ce inseamna sa muncesc la tara culegand porumb sau rupand buruieni (desi sunt din municipiul Botosani).
   Stiu ca este greu si inteleg situatia actuala.
   Insa cine a votat PDL si pe Basescu? De ce nu iesim in strada si protestam sau sa ii tragem pe politicieni la raspundere.
   Suntem invatati sa vina cineva sa ne „salveze”.
   O ducem greu acum, adevarat. Foarte greu. Nesimtit de greu. Patronatele si sindicatele maresc in prostie preturile ca sa castige ceva bani in plus.
   Bancile maresc dobinzile fara sa stim sau ne ameninta ca ne da in judecata.
   Salariile sar putea sa ramana la acelasi nivel si in 2011.
   Si tot asa si tot asa.
   Dar…asa am fost invatati, nu?
   Sa tacem si sa acceptam, va trece. Va veni PSD sau PNL sau… de ce nu Vadim sau Becali si ne vor scoate din acest rahat.
   Ei ne vor salva. Nu noi.
   Stiu ca este greu.
   Insa dupa ce criza va trece sper sa ne fi invatat minte si sa nu alegem orice marinar ce ne promite caini castrati sau nu mai stiu ce utopii.

 3. Salut Sergiu.
  Sunt de acord ca avem nevoie de o societate umana, o societate in care Legea sa fie Lege, respctata de toti. In care regurile morale si etice sa fie aplicate si politicienilor si oamenilor de afaceri.
  Insa pentru a avea o astfel de societate trebuie sa luptam (nu neaparat fizic) si sa muncim pentru ea.
  Suntem in situatia in care suntem fiindca AM ACCEPTAT CORUPTIA SI NESIMTIREA.
  O consideram normala iar cei care o reneaga sunt considerati….anormali.
  Tot cred ca dupa ce aceasta criza economica , politica si institutionala va trece ne vom mai scutura un pic de coruptie si nesimtire.
  Ne vom cere drepturile, ii vom trage la raspundere si vom considera normal sa fim respectati de tanti de la ghiseu sau de Primarul orasului.
  Asta desigur, daca nu va incepe alt treilea razboi mondial 😀

 4. Poate ca in viitor, peste 5-10 ani, lucrurile astea vor incepe sa arate asa cum le spui tu, dar pana atunci:
  1. Ce solutii ai tu pentru un compatriot care a primit 6 mil. in mana luna trecuta?
  2. Ai face puscarie sau ai accepta sa fii batut de jandarmi pentru a apara drepturile compatriotilor?

 5. Sper Dragos sa fie peste 5 sau 10 ani. Au trecut 20 de ani si deja daca sunt ceva rezultate.
  Eu nu am nici o solutie pentru cei ce primesc putini bani. Dar sunt adeptul maririi salariului minim pe economie la ….. 1000 lei sa zicem.
  Consider ca daca salariile sunt mari ecnomia isi revine. Daca TVA ar fi scazut am fi cumparat mai mult. Daca nu exista impozitul forfetat nu falimentau atat de multe firme. Si tot asa.
  DACA Ministerul Finantelor nu era atat de …. P.C.R. – ist (Pile, Cunostinte, Relatii) poate nici nu simteam criza.
  Sunt tari care nu au simtit criza, de exemplu Polonia.
  Acestea sunt pareriile mele.
  Si DA as accepta sa fac puscarie sau as accepta sa fiu batut de un jandarm pentru ceea ce cred.

 6. O criza poate nu ar rezolva nimic dar un dezastru de amploare , cred ca da. La nivel de societate nu vad evolutie fara sacrificii. Adevarata evolutie a fost in perioada interbelica si dupa al doilea razboi mondial. Se pare ca Romania a ramas mai in urma ,dar nu e de mirare tinand cont ca lenea e caracteristica acestei tari; dar de exemplu Germania…tara cea mai afectata de cele doua razboaie…e cea mai dezvoltata din toata Europa.

 7. Sunt de acord cu tine greenbull16. Nu exista evolutie fara sacrificii.
  Poate cu timpul, insa prin munca si prin perseverenta, vom creste. Sa ne cereme drepturile si sa stim legile vom deveni mai…civilizati si poate la aceleasi niveluri cu vecinii nostri occidentali.
  Insa TOTUL DEPINDE DE NOI.
  Nu de politicieni sau de capitalisti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *