Informatii cu privire la Erasmus 2011

Bursa Erasmus este una dintre cele mai interesante si interactive experiente pe care ai putea sa o ai in timpul studentiei. Poti merge intr-o alta tara mai “cultivata”, intr-o alta universitate unde vei intilni cel putin 7 tipuri de studenti din alte tari. De exemplu in Iasi sunt din: Spania, Italia, Franta, Portugalia, Polonia, Norvegia, Letonia, Turcia, Grecia etc. La Facultati: de Filosofie, FEEA, Biologie, Fizica, Geografie etc. Desigur sunt si la Universitatea de Politehnica, Universitatea de Arte, UMF si Universitatea de Agronomie, nu numai la UAIC.

Pe Facultatea de Filosofie si Stiinte Social Politice sunt 30 de locuri, pe 2011. Din care 25 de locuri sunt rezervate selectiei din primavara (acum) iar 5 pentru toamna. Pentru studentii de la Master din anul I. Desigur exista posibilitatea obtinerii de alte locuri de la alte Facultati, care nu au reusit sa acopere.

Este evident ca concurenta ii destul de mare. Insa exista lista de rezerva. Iar cei ce sunt in aceasta lista au sanse sa mearga cu Bursa Erasmus. Trebuie incercat.

Atunci cand se selecteaza o Universitate trebuie intrat pe site-ul lor si verificat programul, totul. Insa se pot alege mai multe Universitati. Problema ar fi cu proiectul de studiu pe care trebuie sa ai cate unul de rezerva pentru celelalte.

Luni (14.03.2011) va fi afisat lista cu Universitati si locuri.

O alta noutate este ca pot candida si studentii care sunt din Republica Moldova. In general pot aplica pentru Bursa Erasmus studenti ce nu au cetatenie europeana. Insa dosarul ii diferit. Cel mai bine este sa se apeleze la Departamentul de Relatii Internationale.

Bursa de studiu ii intre 400-500 de euro pe luna. Perioada Bursei este de un semestru. Insa daca se doreste sa se mai ramana inca 3 luni de zile se poate apela la Bursa Erasmus practica. Si anume , in acele 3 luni, sa faci practica la institutia de invatamant unde ai fost sau la o agentie, firma etc. De recomandat este Universitatea unde ai studiat un semestru.

Deci pe scurt o experienta internationala interesanta si cu sustinere financiara.

Pentru echivalare se va vorbi cu domnul prof. univ. dr. Poede George. Dumnealui se ocupa de acest aspect, in cadrul Facultatii.

Daca veti fi selectati de interviu vor urma si alte pasi.

Desi a fost anuntat de marti (din cate stiu eu) ca va fi joi o informare cu privire la Bursa, cei interesati au venit si au ascultat. Nu au fost nici putini, nici multi. Din cate am vazut pe lista de “prezente” erau trecuti 42. Iar domnul Conf. univ. dr. Soitu Contiu (cancelarul Facultatii, ce este responsabil pe partea de Bursa Erasmus in cadrul Facultatii) si doamna Dana Daia (responsabila la nivel de Universitate , pe partea de Bursa, care are grija si de Facultatea de Filosofie si Stiinte Social Politice) ne-au vorbit despre Bursa, ce conditii, cum au fost in anii anteriori, au raspuns la intrebari.

Pentru a beneficia de o astfel de Bursa trebuie sa ai un dosar ce sa contina:

foaia matricola – licienta (master, in cazul in care esti la master). Este obligatoriu.

– copie dupa adeverinta de licienta. Este obligatoriu.

– sa ai media/notele peste 8.

recomandare din partea unui profesor universitar, din cadrul Facultatii. In cazul in care sunteti la master si veniti de la o alta facultate, cred ca merge si de la Facultatea initiala. Trebuie vorbit. Este obligatoriu.

test de limba. Aici ii putin mai complicat. Fiindca trebuie ca nota sa fie cel putin 80% din punctajul maxim ce se ofera la test. De exemplu: daca dai examenul la Facultatea de Litere (unde puncatjul maxim ii de 20 de puncte), pe engleza, si obtii 16 puncte, esti considerat eligibil. Desigur engleza ii preferata, insa in Franta si Germania se cere obligatoriu limba lor. Testul, la Facultatea de Litere, ii 30 de lei. Daca ai picat o data va trebuie sa il mai dai inca o data. Si sa si platesti. Este obligatoriu.

CV Europass – doar acest model se accepta. In limba romana. Este obligatoriu.

un proiect de studiu (ce a devenit noua  scrisoare de motivatie). In o pagina, o pagina si jumatate trebuie sa spui ce vei face la Universitatea partenera, ce cursuri/seminare vei alege, cum te va ajuta. Ca veti apela la un centru de cercetare de acolo, sau veti face un studiu comparativ. Sa fie in limba romana. Este obligatoriu.

voluntariat – daca poti dovedi ca ai practicat voluntariat conteaza la punctaj. Cate 0,3 puncte dovada. Este optional.

– o scrisoare de motivatie. Este optional.

publicatii articole stiintifice. Este optional. Trebuie adus dovada. Se puncteaza.

– participarea la diverse proiecte de cercetare. Este optional. Trebuie adus o dovada. Se puncteaza.

Dosarul se depune pina pe 31 martie 2011.

Interviul va fi pe 1 aprilie. In general, in romana.

Un alt aspect ce trebuie luat in vedere este ESN. Erasmus Student Network a aparut in 1989, din initiativa unor fosti studenti (printre primii de altfel) ce au fost cu Bursa si au vrut sa ajute pe cei ce au plecat, vor pleca sau sunt deja in Universitate (din alte tari).

Exista in 34 de tari si sunt 360 de sectiuni. In Iasi exista o sectiune, dedicata tuturor studentilor straini din judet. Insa pe linga ESN Iasi mai este si IEI (Initiativa Erasmus Iasi). Care la fel se ocupa de studentii straini.

Cand veti merge cu Erasmus sa cautati daca exista vreo sectiune.Fiindca va va ajuta mult la integrare si participare la diverse evenimente, activitati.

Va recomand – http://www.uaic.ro/uaic/bin/view/Cooperation/outgoingstudents

http://www.uaic.ro/uaic/bin/view/Cooperation/outgoingstudents

http://www.uaic.ro/uaic/bin/view/Cooperation/outgoingstudentsstudy

http://www.uaic.ro/uaic/bin/download/Cooperation/outgoingstudentsstudy/HBSconditiiselectie2010.pdf

http://esn.org/

 

[polldaddy rating=”4063237″]

5 thoughts on “Informatii cu privire la Erasmus 2011”

  1. Cetatenii romani au o reputatie rea in Europa sunt perceputi mincinosi sau tigani din cauza tiganilor din Romania.Daca aveti un nivel minim de limba germana ,nu puteti vorbi in stil conversational,nu sperati ca o sa vb ca pe o limba nativa.Optati pt alte tari din Europa ,numai nu Germania(Konstanz). Germania este o tara frumoasa si cea mai dezvoltata tara din Europa,dar doar pt nemti nu pt romani.Special romanii sunt tratati ca niste cobai pt experiente. Daca stai mai mult de un semestru acolo,vor face tot posibilul ca sa te intorci in tara de rezidenta si iti vor lasa un gust amar,vor folosi tehnica ruseasca de a te izola si a crea parerea ca ceva e in neregula cu tine,sau cel mai grav te pot imbolnavi,ca atunci cind te intorci in Romania,sa nu fii in stare de nimic,sa fii incapabil de a te descurca in viata.De obicei cind ajungi in Germania,fiecare e pt dinsul si cei care te ataca pe la spate sunt chiar romanii sau romancele,aveti grija la falsele prietenii si fiti atenti cind dezvoltati un subiect de conversatie. Fiti foarte vigilenti sunt unii oameni cu 2 masti,care in fata iti este prieten si la spate incearca sa te izoleze si sa iti esi din minti. Daca auziti niste birfe,vb in parte cu fiecare persoana si faceti inregistrari sau chiar o notificare verbala ca acele birfe sa se opreasca doar la zvon de birfe,nu taceti si spuneti ca e normal,mai ales cind o persoana mai influenta organizeaza foarte multi studenti Erasmus impotriva unei persoane,porneste de o singura persoana la drum,indiferent de etnie ai dreptul tau de om,de a nu fi calcat in picioare atit timp cit tu respecti.Nu ramineti mai mult de un semestru daca vedeti ca ceva este in neregula.Nu ramineti al 2 semestru cu speranta sa incercati sa va faceti diploma germana,nu v-a functiona,va fi necesar sa renuntati la studiile din tara si sa incepeti alte studii acolo.Pt ca unii profesori au o parere proasta despre calitatea invatamintului din Romania,incercati sa va faceti prieteni de incredere nu falsi,dar daca vedeti ca nu va inspira incredere intoarcetiva in tara,pt ca veti perde mult mai multe lucruri. Incercati sa va duceti in toate excursiile pe care cei din Konstanz le organizeaza,sunt cu plata asa veti avea posibilitatea sa descoperiti planurile diabolice a unor intrusi de acolo, care va transforma pe post de cobai.Daca observati ceva contactati unele persoane de incredere de la universitate si intoarceti-va imediat,preferabil sa aveti probe ce confirma acea experienta urita ca sa nu zica ca se pot spala pe miini si ca sunteti bolnavi pshici.

    Reply

Leave a Comment