Admiterea 2011 la Facultatea de Filosofie și Științe Social Politice: 20 întrebări și răspunsuri

Facultatea de Filosofie și Științe Social Politice este una dintre cele mai mari din cadrul Universității, având cel mai mare număr de asociații studențești dar și o metodă unică de selecție a candidaților.

În rândurile de mai jos voi încerca să ofer răspunsuri la cele mai frecvente întrebări pentru această perioadă.

 1. Care sunt ultimele medii de admitere?

Astfel de informații le dețin în general Ambasadorii. Cel mai bine este să trimiți un e-mail la adresa: oana_dumitrescu@ymail.com . Sa scrii la TO: ultima medie de admitere la ……. (specializarea) după care poți să întrebi orice te-ar mai interesa.

 1. Câte locuri, la buget și taxă , sunt? Repartizare pe specializări.

Există 225 de locuri la buget, 535 de locuri la cu taxă și 2 locuri pentru cetățeni din Republica Moldova. Repartizarea locurilor de la buget:

Filosofie – 40 la buget și 10 la cu taxă

Asistenţă Socială – 45 la buget și 105 la cu taxă

Sociologie – 30 la buget și 30 la cu taxă

Ştiinţe Politice – 40 la buget și 60 la cu taxă

Comunicare şi Relaţii Publice – 45 la buget , 55 la cu taxă și un loc pentru cetățeni din Republica Moldova

Relaţii Internaţionale şi Studii Europene – 25 la buget, 75 la cu taxă și un loc pentru cetățeni din Republica Moldova

 1. Până când este perioada de înscriere?

Prima sesiune de admitere este în perioada 11 – 16 iulie 2011 iar rezultatele vor fi afișate în perioada 17-19 iulie. Atunci veți putea retrage dosarul de la alte Facultăți. Rezultatele vor fi afișate și pe site-ul Universității dedicat admiterii – http://admitere.uaic.ro/

A doua sesiune de înscrieri, pentru locurile rămase va fi în toamnă – 12 – 15 septembrie 2011.

 1. Unde vor fi înscrierile și care este intervalul orar?

Deobicei la noi la Facultate înscrierile se făceau în Corpul A (clădirea principală a Universității Cuza).

Însă anul acesta înscrierile vor fi în Corpul A (clădirea principală) Amfiteatrul Mihail Kogălniceanu.

5. Care sunt cele mai căutate specializări?

CRP (Comunicare și Relații Publice) și RISE (Relații Internaționale și Studii Europene) au numărul cel mai mare de candidați, în perioada admiterii. Nu doar la nivel de Facultate ci și Universitate. Astfel foarte mulți studenți harnici la învățătură și interesați de domeniu concurează pentru un loc. Următoarele sunt Asistența Socială, Științe Politice, Sociologie și Filosofie. La primele 2 specializări nota de admitere era în jur de 9.

 1. Ce conține dosarul de candidatură?

O atenţie deosebită trebuie acordată completării fişei de înscriere, deoarece la stabilirea rezultatelor finale se vor lua în considerare opţiunile explicite marcate de candidaţi în fişa de înscriere.

Dosarul de candidatură conține:

 • diploma de bacalaureat sau echivalentă cu aceasta recunoscută de M.E.C.I. (dacă un candidat nu depune la o specializare diploma în original, el va depune şi o adeverinţa de la facultatea unde are actele în original);
 • certificat de naştere, în copie legalizată;
 • certificatul de căsătorie sau documentul care atestă schimbarea numelui, în copie legalizată (dacă este cazul);
 • adeverinţă medicală tip :  fişa medicală trebuie să conţină: a) examen clinic; b) adeverinţă de boli cronice; c) analize medicale: VDRL şi RPA. În cazul în care adeverinţele medicale sunt incomplete, candidaţii se pot adresa Cabinetului Medical Studenţesc care se află la parterul căminul C8 din campusul „Titu Maiorescu”, în vecinătatea Universităţii;
 • Fotografii tip buletin de identitate (2 la noi la Facultate);
 • Foaia matricolă;
 • Dosar tip plic.

7. Cum se calculează media de admitere?

Pe baza rezultatelor din liceu, astfel: 70% – media anilor de liceu și 30% – media de la bacalaureat.

 1. Pot să mă înscriu la mai multe specializări la Facultăți diferite, în același timp?

Da. Doar că la prima opțiune depui dosarul cu actele în original. La celelalte opțiuni trebuie să ai dosar cu copii legalizate de un notar. Te poți înscrie la mai multe Facultăți de la Universități diferite, în același timp.

 1. Dacă mă înscriu la două specializări, la două facultăți diferite: a) la prima opțiune depun documentele în original iar la a doua copii legalizate? b) plătesc taxa de înscriere la amândouă, chiar dacă sunt la aceeași Universitate? c) dacă mă hotărăsc pentru a doua opțiune (unde nu am dosar cu actele în original) ce fac? d) dar dacă mă hotărăsc pentru prima opțiune (unde am dosarul cu actele în original) ce fac? e) mai primesc banii de înscriere, dacă mă hotărăsc doar pentru o singură specializare?

a)      Da.

b)      Da.

c)       Retragi dosarul cu actele în original, de la Secretariat și îl depui la specializarea dorită.

d)      La Secretariatul celei de-a doua opțiune depui o cerere că nu mai dorești să te înscrii și retragi dosarul. Depinde de la Facultate la Facultate. Unele te exclud în mod automat fiindcă nu ai oferit confirmarea locului altele nu. Cel mai bine este să întrebi la secretariat, când depui dosarul. Cel mai bine este să îți retragi dosarul, să nu apară surpriza că ești înscris la două Facultăți fără să fi știut.

e)      Nu.

 1. Când aflu rezultatele?

Prima sesiune de rezultate este în perioada 17-19 iulie 2011 iar a doua sesiune 16-18 septembrie 2011.

 1. În ce perioadă îmi pot retrage dosarul de la o specializare pentru a mă înscrie la altă specializare?

În perioada 17-19 iulie 2011 ori  sesiune 16-18 septembrie 2011.

 1. De ce trebuie să plătesc taxa de 300 ron?

Este o taxă de asigurare. Că vei veni la Facultate și vei continua studiile. Dacă ai fost acceptată la buget atunci poți să retragi bani. Dacă ești la cu taxă bani vor face parte din prima tranșă de bani. Efectiv în loc să plătești ,în primul an, 2000 de ron, vei plăti doar 1700 ron.

13. Dacă nu sunt acceptat la prima opțiune voi fi transferat automat la a doua/a treia opțiune bifată pe formular?

Da. Aceasta este o tehnică pe care doar Facultatea noastră o folosește. Îți oferă mai multe șanse la același preț. Dacă prima opțiune este CRP a doua RISE iar a treia Sociologie, în cazul în care nu ai medie de admitere ,nici pentru a prinde un loc la cu taxă, vei fi în mod automat transferat la a doua ori a treia opțiune.

14. Dacă nu este pe plac specializarea mă pot transfera la alta, în cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social Politice?

Desigur. Dacă ești la RISE la cu taxă dar vrei să fii la Științe Politice fiindcă consideri că ai medie de buget te poți transfera. Aici cel mai bine este să frecventezi Secretariatul ori să întrebi din timp Ambasadorii Facultății noastre.

15. Cine sunt Ambasadorii?

Ambasadorii sunt studenți din Consiliul Facultății dar și membrii ai organizațiilor studențești care ,timp de 4 ani de zile, au fost responsabili de rezolvarea problemelor studenților Facultății.

Ei sunt: Oana Dumitrescu – http://admitere.uaic.ro/oana-dumitrescu/

Alexandru Bufnilă – http://admitere.uaic.ro/alexandru-ovidiu-bufnila/

Alexandru Calance – http://admitere.uaic.ro/alexandrucalance

16. La cine pot apela pentru mai multe informații?

În mare informațiile cu privire la admitere pot fi oferite de: Ambasadori(http://admitere.uaic.ro/intreaba-un-student/ ), de pe site-ul Universității dedicat admiterii (http://admitere.uaic.ro ) , Secretariatul Facultății (http://www.fssp.uaic.ro/content/index/4/Contact.html  ) , site-ul Facultății (http://www.fssp.uaic.ro/   ) ,reprezentanții studenților din Consiliul Facultății, ghidul de studii, Asociațiile studențești (http://www.fssp.uaic.ro/content/index/2_13_143/Asocia%C5%A3ii%20studen%C5%A3e%C5%9Fti.html ), Forumul Universității UAIC (  http://forum.infouaic.com/index.php ).

Ori aici

17. Care sunt Asociațiile Studențești?

Cum am spus Facultatea noastră are cel mai mare număr de asociații: 4

Deși la prima vedere ar părea că există o concurență, un conflict, de fapt realitatea îi diferită. Fiindcă se dedică studenților de la specializări diferite iar proiectele sunt diferite  foarte rar există o intersectare a intereselor. Iar atunci când există este pentru binele studenților ori a viitorilor studenți (cum ar fi Zilele Porților Deschise, Festudis, Ziua Absolventului etc.).

A.S.A.F.F.I. – asociație studențească dedicată tuturor studenților și masteranzilor din cadrul Facultății noastre. Mai multe aici –http://asaffi-cuza.blogspot.com/

PRIME Iași – asociație dedicată studenților și masteranzilor de la specializarea  CRP. Mai multe aici – http://primeiasi.wordpress.com/

ASALT Iași – asociație studențească dedicată studenților și masteranzilor de la Asistență Socială. Mai multe aici –http://www.asaltiasi.blogspot.com/

OSSEI – organizație studențească dedicată studenților și masteranzilor de la Relații Internaționale. Mai multe aici –http://www.fssp.uaic.ro/content/index/2_13_143_159/Asocia%C5%A3ia%20OSSEI.html

18. Există vreun ghid al studentului Facultății de Filosofie și Științe Social Politice?

Eu am doar varianta din anul 2010. Însă informații sunt în mare aceleași. Îl poți downloada aici.

Ghidul conține: programa pe specializări, cine face parte din Consiliul Facultății , atribuții etc.

19. De unde pot afla mai multe informații despre obiectele/subiectele studiate la specializări.

Ai mai multe opțiuni de a obține astfel de informații. Cel mai simplu este să downloadezi ghidul studentului aici.  Altă opțiune este să trimiți e-mail  Ambasadorilor. Ori să trimiți un e-mail la secretariatul specializării. Desigur dacă au timp îți vor răspunde. Însă accentuez: secretariatul este foarte aglomerat în această perioadă. Ori să întrebi pe Forumul Universității  –http://forum.infouaic.com/index.php

 1. Cum pot primi cazare?

Foarte simplu: atunci când completezi formularul la admitere să bifezi și căsuța pentru cazare. Dacă vei avea media vei fi afișat pe listele din toamna (sfârșitul lui septembrie). Cel mai bine este să mergi direct la secretariat în ziua în care trebuie să fie afișate listele. Dacă ești pe lista de rezervă ai șanse să prinzi cazare, însă va trebui sa ai foarte multă răbdare. Dacă nu ești pe listele de rezervă cel mai bine este să încerci la re-re-cazare. Acest subiect îl voi dezvolta înainte de perioada cazării.

21. Mă pot înscrie la două specializări în același timp?

Da. Conform regulilor din procesul Bologna, oricine se poate înscrie și urma 2 programe de studii, concomitent. Unul la buget (dacă intri și te menții la buget) celălalt la cu taxă.

 

 

Pentru a te înscrie la 2 specializări trebuie să depui două dosare și să plătești 2 taxe de înscriere.   

22. Unde pot afla situația înscrierilor, cumulate pe zile?

 

Dacă vrei să știi câți absolvenți candidează pe locuri poți verifica listele aici – http://admitere.uaic.ro/situatia-inscrierilor-2011/

 

 

 

 

 

 

 

 

6 thoughts on “Admiterea 2011 la Facultatea de Filosofie și Științe Social Politice: 20 întrebări și răspunsuri”

 1. Buna,

  intentionez sa ma inscriu joi la Asistenta sociala ID.
  Am facut pofesionala 3 ani (cl IX, X, XI), dupa care m-am transferat al liceu si am mai facut 3 ani (cl XI, XII si a XIII).
  va rog sa ma lamuriti si pe mine in privinta catorva chestii.
  1. trebuie sa am la mine pentru inscriere foaia matricola si diplama de profesionala? sau foaia si diplona de liceu?
  2. cum mi se va calcula media de admitere? se vor lua in calcul si mediile din anii de profesionala?

  va rog sa ma lamuriti cat mai curand!
  mediile mele sunt:
  cl IX 6.41
  cl X 6.77
  cl XI 6.63
  cl XI 6.62
  cl XII 6.21
  cl XII 6.48
  media de bac 6.25.

  multumesc anticipat, toate bune 🙂

  Reply
 2. Salutare Adrian:
  1. foaia matricola, diploma de BAC si celelalte documente
  2. Pe baza rezultatelor din liceu, astfel: 70% media anilor de liceu si 30% media de la bacalaureat.

  Mai multe nu pot sa iti spun fiindca ii diferita situatia ta.
  Cel mai bine este sa vii cu toate documentele.

  Numai bine.

  Reply
 3. buna,am dat de blogul tau incercand sa caut niste raspunsuri in ceea ce priveste niste subiecte la filosofie. Nu pentru admitere,ci pentru bac si ma intrebam daca nu cumva stii unde anume le pot gasi…

  Reply

Leave a Comment