Constituția și minoritățile naționale etnice

Citind câteva bloguri am dat peste un articol interesant: modificările consituționale cu privire la minoritățile naționale etnice, în special cel al maghiarilor (nu se numește așa, dar aceasta e idee generală).

Din ceea ce am citit pe internet, de fapt și de drept, modificările nu numai că nu sunt extraordinar de complicate și multe dar nici nu sunt hotărâtoare. Mai sunt ceva pași de făcut. Pe lângă modificările ce privesc minoritățile etnice naționale mai sunt și altele, la fel de interesante.

Sursa foto

Eu personal sunt de acord să existe ceva mai multe drepturi și libertăți minorităților etnice. Ca maghiarii să poate folosi steagul proprii, acolo unde e cazul. Dar în același timp trebuie implementat și celorlalte minorități, în special rromi. Iar acolo unde există un procentaj destul de mare de rromi instituțiile statului să ofere opțiunea pentru limba lor, steagul să fie la insituții ori acolo unde trebuie. O instituție să aibă atât steagul României, a UE cât și a maghiarilor, rromilor și eventual a Germaniei (de exemplu în Timișoara). Unul lângă altul. Deși minoritatea nu e chiar atât de mare, în România. Doar acolo unde e cazul. Nu fac mișto și susține ceea ce spun: să nu existe doar o minoritate favorizată. Doar fiindcă membrii din minoritate merg la vot.

Unii spun că ar trebui copiat câte ceva din Constituția Ungariei, cu privire la minorități. Sincer, nu știu exact ce zice. Dar știu că articolul 6 din Constituția Ungariei prevede: „Republica Ungară se simte responsabilă pentru soarta maghiarilor care trăiesc dincolo de hotarele ei și va promova și sprijini legăturile acestora cu Ungaria.” Așa ar trebuie să facă și România pentru românii care trăiesc în afara țării, în special cei din țările vecine. Nu cred că ar fi vreun conflict cu Republica Moldova. Deși unii politicieni pro rusificării vor interpreta greșit, încercând să o întoarecă împotriva românilor. Dar, pentru ceilalți români, aromâni, vlahi ori cum vreți să îi numiți, ar fi bine venit.

Și dacă tot sunt recunoscute minoritățile naționale și drepturile animalelor, poate ar trebui să fie recunoscute și: căsătoriile între homosexuali, recunoașterea persoanelor cu handicap ca minoritate ce trebuie protejată, recunoașterea societății civile ca parte importantă în buna dezvoltare a democrației, protejarea mediului înconjurător să fie prioritar. Dacă oferim câteva drepturi unei minorității fiindcă au destule voturi pentru a face o diferență atunci nu e corect.

Nu cred că e corect din partea UDMR de a cere Eliminarea caracterului naţional al statului, definirea României ca „stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil”, care „are ca fundament solidaritatea cetăţenilor” săi. doar pentru a fi folosit ca armă politică.

Sunt de acord cu: 2. Recunoaşterea minorităţilor naţionale istorice ca factori constitutivi ai statului.

4. Limba regională – În zonele unde o minoritate naţională are o pondere  semnificativă, limba acestei minorităţi se va considera limbă regională.  Condiţiile utilizării unei limbi regionale se vor reglementa prin lege organică.

Dar dacă membrii unei minorități etnice mă va discrimina ori vor folosi acest punct bătându-și joc de limba mea ori de țara în care și ei locuiesc, atunci ce să fac?

Nu sunt de acord, fiindcă nu înțeleg:

7.  Se va asigura reprezentarea proporţională a minorităţilor naţionale în  conducerea instituţiilor statului. Modalităţile de exercitare a acestui drept se  vor reglementa prin lege organică.

Reprezentare proporțională? Ce înseamnă? Ar trebuie să fim o federație?

Sunt de acord ca o parte din decizii să fie luate de comunitățile lor. De exemplu: un buget pe care să îl cheltuiască cum doresc, organizarea de festivaluri, în limba proprie și tot așa. Dar, dacă se vor folosi de lege pentru a își bate joc de români, atunci să fie trași la răspundere.

Ca informații utilă – peer total sunt 19 grupuri ce reprezinta minoritatile nationale, reprezentând aproximativ 10% din totalul populației. Ei sunt: albanezi, armeni, sârbi, evrei, nemți, bulgari, croați, eleni (greci), italieni, rromi, maghiar, polonezi, ruși, slovaci și cehi, tatari și turci, ucraineni, macedoni și ruteni. Există și un proiect de lege privind statutul minorităților naționale în România, ce e interesant de citit.

19.  Introducerea posibilităţii acordării, prin lege organică, unui statut special  anumitor zone tradiţionale.

Adică regiunea Moldova, fiind una tradițională de excepție, ar trebuie să primească mai mulți bani, fiind element principal de constituire a Statului, în mijlocul sec al XIX-lea, nu? Iar fiindcă există 3 județe predominant cu cetățeni români de etnie maghiară ar trebui să primească mai mulți bani pentru a contrabalansa eventualele discriminări ?

Aș fi dorit să găsesc pe internet interpretări ori mai multe explicații cu privire la fiecare punct propus de UDMR.

Fiindcă suntem destul de precauți în ceea ce îi privesc pe cetățenii români de etnie maghiară, nu înseamna că suntem o țară ce discriminează. Până la urmă oferim posibilitatea minorităților naționale să își numească un reprezentant în Camera Deputaților, dacă nu au atins pragul minim de voturi. Încercăm să fim cât mai occidentali posibili. În schimb Ungaria are probleme cu minoritățile naționale. Dar nici nu trebuie să luăm în considerare metodele folosite de Slovacia în ceea ce privește minoritatea maghiară de acolo.

Dacă tu faci parte dintr-o minoritate vrei respecte, vrei să nu fii discriminat și să poți alege. Sunt destui de muți români ce lucrează în străinătate și cu siguranță mulți se simt discriminați fiindcă sunt români. O polonoaică îmi povestise că atunci când lucra în Grecia, în timpul verii, ea primea ceva mai mulți bani decât românii.

Iar dacă vine vorba de autonomia unor județe și eventual să nu mai facă parte din țara Română, nu prea e posibil. În primul rând avem armată și suntem parte din UE și NATO. Iar dacă Ungaria ar interveni aceasta ar fi abuziv din partea ei și o declarație de război. Ceea ce UE nu ar permite.

Atunci când vrei respecte trebuie să și oferi. Nu? E valabil atât cetățenilor români cât și cetățeni ce fac parte dintr-o minoritate națională etnică.

Câteva materiale interesante de studiat Reprezentarea politică a minorităților naționale în România, Temele propuse pentru revizuirea Consituției de către Grupul parlamentar UDMRRegimul drepturilor minorităților naționale în Europa de Est și Centrală și toate propunerile făcute pentru revizuirea Consituției.

4 thoughts on “Constituția și minoritățile naționale etnice”

  1. Sigur că debitezi prostii, dacă ești maghiar. e evident din greșelile de ortografie pe care le faci, specifice celor de etnie maghiară :)) .

    Reply

Leave a Comment