O lege creată pentru o corporaţie

Personal cred că Statul român reprezintă o reflecţie a voinţei poporului. Da, este manevrat de politicieni (Guvern, Parlament şi partide politice) dar comportamentul şi atitudinea lui e ceea ce noi permitem.

Este trist dacă vom permite ca Parlamentul să voteze, prin aleşii noştri, o lege care oferă putere deplină unei corporaţii. Efectele, pe termen lung, asupra legislaţiei şi a ţării vor fi catastrofale. Cred că în scurt timp alte corporaţii vor practica “lobby” tipic RMGC (corupţie, manipulare şi presiune) pentru a profita de pe urma noastră şi de pe pământul nostru.

Fiecare dintre noi poate să ia atitudine.

Nu trebuie neapărat să participi la protest, dar poţi să trimiţi un e-mail către parlamentarul care te reprezintă şi să îl rogi să voteze contra legii ce favorizează RMGC să devină monarh peste Roşia Montană ori cel puţin să se informeze mai bine. Să îţi “reprezinte” vocea. În cazul meu este doamna deputat Tamara-Dorina Ciofu şi domnul senator Viorel Grigoraș. Am trimis un e-mail-uri şi sper să reuşesc să mă întâlnesc cu dumnealor pentru a oferi contra argumente legii şi a exploatării.

De vrem să fim o ţară ca în afară trebuie să luptăm pentru drepturile şi interesele noastre, ca ţară şi popor. Să avem o atitudine civică mai responsabilă iar Roşia Montană e un exemplu potrivit.

Fiindcă trebuie să fii cât mai bine informat, îţi voi oferi un  extras din Legea Roşiei Montane, în rezumat:

0. e o lege scrisă în întregime în interesul RMGC; 1. un proiect privat NU poate fi declarat de interes naţional! 2. se doreşte exproprierea localnicilor care se opun proiectului minier; 3. se invocă o falsă creştere a numărului de locuri de muncă; 4. se deschide calea distrugerii patrimoniului; 5. se renunţă la orice protecţie reală a mediului, a sănătăţii populaţiei şi împotriva catastrofelor; 6. se încalcă principiul fundamental al separării puterilor, punându-se în pericol însuşi statul de drept ]

———————-

Am prezentat, în trei intervenţii anterioare [links: 1 expunerea de motive 2. acordul stat-RMGC; 3. legea propriu-zisă], diverse aspecte ale acestei iniţiative legislative (cu trimiteri la textele propriu-zise, prezentate în format foto la finalul fiecărei postări). Mai jos aveţi un rezumat, ceva mai clar structurat, al întregii problematici:

0. Aşa cum este redactat, acest proiect e propriu-zis o compilaţie legislativă, fără un fir roşu logic, redactată, punct cu punct, pentru a rezolva, prin exceptare de la alte legi sau prin modificarea acestora, fiecare problemă de care s-a izbit până acum Gold Corporation, ajungând uneori până la hotărâri definitive şi irevocabile care blocau anumite dimensiuni/ direcţii de desfăşurare ale proiectului minier. Această tendinţă e atât de evidentă, încât cel mai plauzibil e ca actualul proiect să fi fost scris de avocaţii Companiei şi apoi preluat/ semnat de către ministrul marilor proiecte (Dan Şova), cel al mediului (Rovana Plumb), cel al culturii (Daniel Barbu) şi directorul ANRM, (Gheorghe Duţu), ca iniţiatori.

1. Este declarat ‘de utilitate publică şi interes naţional deosebit‘ proiectul privat al unei companii străine ce deţine între 80,7% (cel mult) şi 75 % (cel puţin) din acţiuni. Preluarea diferenţei de acţiuni şi creşterea participaţiei statului român se vor petrece, însă, doar dacă Statul, mutilându-şi propriile legi, îndepărtează din calea RMGC toate obstacolele întâmpinate până acum.

Or, 1.1. declararea interesului privat ca fiind public încalcă din start o diferenţiere fundamentală pentru statul de drept;

1.2. în termeni strict economici, România cedează mult mai mult decât câştigă: chiar şi în cele mai optimiste (citeşte: umflate) promisiuni ale investitorului străin, câştigul nostru maxim (din toate sursele, inclusiv redevenţei) va fi de 5,3 miliarde USD, în condiţiile în care valoarea estimată a zăcământului (luând în calcul exclusiv aurul, fără argint şi celelalte metale) este de 22,2 miliarde.

Cu alte cuvinte, e numită ‘de interes naţional’ exploatarea rapidă, completă, a unei resurse neregenerabile, în condiţii extrem de periculoase pentru mediu, sănătatea şi chiar viaţa populaţiei, cu distrugerea ireparabilă a unui patrimoniu excepţional şi renunţând la orice posibilitate de dezvoltare alternativă a zonei sau de păstrare a bogăţiilor subsolului pentru alte tipuri de exploatare, fără decopertare şi fără cianuri.

1.3. Ideea creşterii redevenţei miniere, exclusiv în cazul Proiectului Roşia Montana, de la 4% la 6% este ‘praf în ochi’ şi reprezintă o insultă la adresa inteligenţei românilor: Statul acceptă să îşi încalce sau rescrie legislaţia pentru a ceda nu 96, ci ‘doar’ 94% din propriile metale preţioase.

1.4. De fapt, principalul scop al declarării ‘interesului public deosebit’ este crearea posibilităţii de a încălca dreptul (teoretic) inalienabil, constituţional, la proprietate al acelor familii din comuna Roşia Montana care au refuzat să-şi vândă terenurile; rezistenţa de un deceniu şi jumătate a acestora a reprezentat şi mai reprezintă impedimentul cel mai important din calea companiei; conform prevederilor acestui proiect, ei pot fi expropriaţi.

2. Cu alte cuvinte, prin acest proiect se încearcă un lucru de o gravitate mult mai mare decât celebra naţionalizare din 1948 – şi anume, preluarea cu forţa a unor bunor imobile private (în schimbul unei ‘compensaţii’ care va fi în întregime la latitudinea companiei miniere) pentru interesul unei alte entităţi private, corporatiste. De asemenea, toate mijloacele de atac legal ale celor expropriaţi sunt eliminate, oamenii rămânând propriu-zis fără apărare în faţa acestui abuz. Este, pur şi simplu, o legiferare a încălcării drepturilor omului. Mai mult decât atât, se creează un precedent cum nu se poate mai periculos: pe viitor, fiecare cetăţean român care deţine un teren ‘interesant’ pentru un investitor ‘strategic’ ar putea fi deposedat de acest bun fără a dispune de protecţia legală pe care, în scripte, o garantează însăşi Constituţia.

3. Roşia Montana Gold Corporation promite crearea a cel puţin 2000 de slujbe temporare (în scurta perioadă de construcţie a facilităţilor) şi 900 pe termen mai lung (pe durata exploatării). Acest argument a fost cel mai mult folosit de către politicieni. Contraargumentele sunt următoarele:

3.1. ce deosebeşte (în termenii stricţi ai ne-ocupării forţei de muncă) zona Roşiei Montane de alte zone din România, pentru a justifica tratamentul excepţional acordat acestui investitor? Există zone mult mai sărace în România; Apusenii nu sunt nici astăzi zonă defavorizată, şi în regiune există industrie a lemnului, ferme, turism – surse deocamdată pe deplin funcţionale pentru subzistenţa sau chiar bunăstarea localnicilor.

3.2. mineritul cu cianuri va distruge masiv mediul, va decredibiliza întreaga Vale a Arieşului ca loc pentru turism, iar după construirea lacului de decantare şi a barajului va pune în constant pericol însăşi viaţa locuitorilor din aval; ca urmare, toate celelalte industrii şi prestări de servicii vor fi afectate, şi numeroase locuri de muncă azi existente se vor pierde.

3.3. înalta tehnologie cu care se laudă Compania presupune profesiuni hiper-specializate, mai ales în domeniul propriu-zis chimic-industrial, dar şi în cel birocratic.Foarte puţine slujbe ar fi realmente accesibile pentru cei care astăzi, manipulaţi sau chiar constrânşi de către RMGC, strigă că îşi doresc, indiferent de preţul pentru ţară şi naţiune, un loc de muncă.

3.4. pentru fiecare loc de muncă în exploatarea minieră, în Roşia Montana ar fi aduse, până la finalizarea proiectului, 220 de tone de cianură de sodiu în înaltă concentraţie, adică 74 milioane de doze letale pentru un adult.

Continuare.

3 thoughts on “O lege creată pentru o corporaţie”

  1. Personal gândești bine, doar că Statul este antipersonal și el urmează interesele unor oameni de afaceri, sau companii. Prin urmare, statul ne reprezintă în măsura în care poate să facă un echilibru credibil între interesele de grup și cele ale Națiunii. O duminică frumoasă, Răzvan!

    Reply

Leave a Comment