Câte ceva despre mămăligă

De ai crescut pe la ţară cu siguranţă ai auzit de expresia: Nu ai mâncat mămăligă astăzi? – făcând trimitere că nu eşti suficient de puternic ori pari prea obosit.

Am vrut să scriu acest articol şi fiindcă e perioada când se strânge porumbul şi fiindcă ne lăudăm oarecum că suntem un popor mămăligar. Cu sens că mâncăm mămăligă, nu că suntem din mămăligă 🙂

Cred că aproape 95% din români ştiu cum se face mămăliga, iar pentru cei 5% vă spun secretul: apă, făină de porumb (mălai) şi puţină sare într-un ceaun de fontă. Atunci când apa dă în clocot se pune mălai iar terciul rezultat este amestecat continuu cu un făcăleţ. Simplu, nu?

Sursa foto

Câteodată încercăm să explicăm străinilor cum se prepară şi suntem oarecum mândri de ea. Dar ceea ce nu ştiai şi nu cred că vei fi chiar atât de mândru:

– italienii din nord sunt recunoscuţi ca mari mâncători de mămăligă. Ei o numesc polenta.

– cuvântul mămăligă, după unele surse, poate fi de origine dacică. E printre puţinele cuvinte din dicţionarul nostru care nu are o origine din altă limbă. Şi nu, dacii nu au descoperit şi nici inventat mămăliga din mălai (porumb). Cel mai probabil era un terci din alte cereale, cum ar fi meiul. Iar în sec. al XVII şi XVIII-lea a căpătat forma pe care o ştim acum.

– este sinonim cu sărăcie şi cu pâinea săracului. Era o perioadă când ţarnul român mânca de 3 ori pe zi, indiferent de  anotimp. Citisem că era o perioadă şi regiune unde se mânca simplă, fără nimic în plus.

– a fost principalul factor a bolii pelagră. O boală ce a decimat multe vieţii.

– mămăliga combinată cu alte preparate, gen brânză cu smântână ori sarmale, e bun şi indicat. Exemplu de preparate aici. Dar consumat simplu, produce mai multe rău.

– nu e un produs cu care să ne fie ruşine dar nici nu suntem singurii care îl folosesc. Cred că poate fi o scuză bună să spunem că strămoşii noştri erau vegetarieni şi mâncau bine, dând exemplu mămăliga. Deşi istoria ne spune că în urmă cu 100 de ani ţăranii români mâncau foarte prost. Dar e o minciună micuţă cusută cu fir alb 🙂

– unul din motive pentru care a devenit atât de popular e că otomanii puneam bir numai pe grâu.

Ar mai fi multe de spus dar mai bine vă recomand câteva link-uri, de doreşti să te documentezi mai mult – aici, aici şi aici.

0 comentarii la „Câte ceva despre mămăligă”

  1. Nu mămăliga în sine a fost vinovată de pelagră, ci mămăliga făcută din porumb stricat. Pe vremuri, soiurile cultivate în ţara noastră, cele tradiţionale, aveau un ciclu de vegetatie lung. Venea vremea rea toamna şi el era încă neajuns la maturitate pentru a fi cules. Îl culegeau aşa, mai mult verde şi îl depozitau necorespunzător, în pătuluri şi improvizaţii strâmte, unde deyvolta mucegaiuri extrem de dăunătoare sănătăţii. Din acel porumb stricat îşi făceau mălaiul pentru mămăligă. De aici si incidenţa bolilor şi deceselor. Igiena era precară, hrana la fel.
    Şi da, acum o sută de ani se mânca destul de prost. Asta nu pentru că ţăranul nu avea ce pune pe masă, ci pentru că prefera lucruri pe care le poate prepara repede (fierturi din diverse ierburi, de exemplu), ca să nu piardă din timpul alocat muncilor agricole. Pe vremea aceea se ţineau toate posturile, integral (nu ca acum), oamenii se sileau să mănânce te miri ce, ca să respecte regulile şi canoanele bisericeşti, iar carnea, ouăle, brânza reprezentau monedă de schimb. Cum nu aveau altă posibilitate de a face bani, erau obligaţi să-şi vândă produsele săţioase orăşenilor şi boierilor, ca să poată plăti birurile şi să-şi cumpere prin casă ce aveau nevoie pe lângă mâncare.
    În fine, am cam deviat, dar esenţa e că mămăliga e chiar un aliment sănătos, dacă este preparată cum trebuie, din porumb de calitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *