Pe la bunici, pe la ţară part III

Mi-am adus aminte că unul din obiceiurile pe care bunicii, mă rog oamenii din mediul rural, le au, e să pună sămânţă deoparte. Nu mă refer doar la grâu, porumb, roşii ori mere, ci şi la acele seminţe mai rare, să le zicem. Gen: seminţe de ceapă (să ştii că dacă laşi să crească destul de mult cresc din ele ceva care produce seminţă), seminte pepene galben ori ardei roşii. Oricum, culeg sămânţa din legume, fructele ori cerealele pe care le cultivă în grâdina proprie ori pe câmp şi o pun deoparte, pentru primăvară.

Dar sunt unele de la care nu pot culege sămânţă. În mare parte fiindcă nu ştiu cum arată, ori nu sunt siguri că pot produce sămânţă. Iar unele sunt destul de importante pentru gospodăria omului, pentru preparea meselor. Cum ar fi pătrunjelul, morcovul ori păstârnac. Cum ar fi un borş fără pătrunjel? Deci de unde fac rost?

Cred că unele, cum ar fi seminte morcov , seminte pastarnac, seminte patrunjel, seminte patrunjel frunze, cumpără din oraş (ori târg, cum spun oamenii la Botoşani) ori unii, care au acces la internet şi sunt mai tineri, pot cumpăra de pe internet. Sincer să fiu nu ştiu care e cea mai bună soluţie. Fiindcă ar putea ca cele din oraş, în special dacă sunt de la o tabără din piaţă, ar putea să nu fie bune, ori poate chiar acele de la un stand din piaţă pot oferi gustul specific plantei/legumei/fructului. Ori poate cele de pe internet au o calitate superioară şi fiindcă sunt tratate pot rezista unor condiţii rigide. Cine ştie. Poate doar cei care sunt la ţară şi lucrează ştiu cel mai bine.

Deşi, cred că unele legume, unele plante, pot fi crescute şi în oraş, la apartament, nu? Cum ar fi să ai 1-2 ghivece de pătrunjel, semănat şi crescut de tine? Poate sună puţin prea occidental pentru acest târg. Deşi unele atitudinii şi mentalităţi încep să se schimbe. Cine ştie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *