Ce se întâmplă dacă plagiezi!

Vreau să ştii că nu sunt expert în Social Media, persoana pe care o voi da ca exemplu nu mi-a copiat vreun articol şi voi încerca ca acest articol să fie atât informativ, dar, şi un avertistment. 

Acest articol e despre un blogger şi greşelile pe care le-a făcut, şi încă le face. Voi vorbi despre cazul lui Marian Dumitru, care a copiat un material, iar după câteva zile a încercat să remedieze situaţia pasând vina

Sper să fie o învăţâtură de minte atât pentru el cât şi pentru cei care încă mai practică plagiatul.

Greşelile făcute:

1. A copiat fără să mentioneze sursa. De mai multe ori. Exemplele le poţi găsi şi în articolul bloggăriţei Sabina Cornovac. Îl actualizează.

Sursa foto

copy paste marian dumitru - part II Marian Dumitru s-a invatat minte

2. A copiat fără să schimbe genul, de la feminin la masculin.

3. A şters materialul, după ce a fost atenţionat.

4. A şters ori a reacţionat cu vorbe urâte la comentariile de pe blogul lui, contul şi pagina de Facebook, contul de Twitter. Cei mai mulţi au încercat doar să îl atenţioneze.

Sursa foto

Marian Dumitru

Comentariul meu a fost şters

5. Nu a scris un articol prin care să explice situaţia.

6. A contactat-o pe messenger, după câteva zile, pe bloggăriţa care a scris primul articol. Doar că a pasat vina pe altcineva (un colaborator) şi a găsit scuza că soţia lui are o naştere toxică.

7. Se laudă pe un alt blog cu traficul pe care l-a avut în 2 zile.

Marian Dumitru - aroganta

8. Continuă să plagieze. Cel mai recent articol e de pe 30 noiembrie.

Marian Dumitru 1 decembrie 2 Marian Dumitru 1 decembrie

 

Ce trebuie să înveţi din cazul lui Marian Dumitru (punct de vedere personal):

1. Nu plagia!

2. Să păstrezi articolul şi să îţi recunoşti vina.

3. Nu şterge articolele şi comentariile de pe blog, Facebook şi Twitter.

4. Răspunde calm şi diplomat la fiecare comentariu adresat. Chiar dacă ai greşit vei fi apreciat pentru modul cum ai gestionat situaţia.

5. Contactează bloggăriţa, ori bloggări, care au scris despre tine în 24 de ore. Maxim 48 de ore. Explică-le situaţia şi trimite poze (dacă eşti în spital, cu soţia). Doar cei nesimţiţi şi meschini nu vor empatiza cu tine.

6. Scrie articole originale, ori să fie modificate mai mult de 50%. Eu ştiu să folosesc Google, am copiat câteva texte şi am găsit şi sursa “inspiraţiei”.

7. Nu te lăuda cu traficul obţinut în urma unui scandal.

8. Nu îi considera pe ceialalţi mai proşti decât tine. Unii ştiu cum să te raporteze la nenea Google. Unii vor participa la conferinţele unde vei fi şi tu şi vor spune altor bloggări şi companii ce faci tu de fapt. Unii lucrează în companii mari şi cum vor auzi că vei veni la un training vor vorbi cu şeful lor să îţi anuleze contractul. Alţii, pur şi simplu au un blog şi se vor simţi obligaţi (etic, moral) să te dee în vileag.

9. Dacă tot vei minţi ai grijă cum o faci. Poţi să spui că ai angajat un colaborator iar soţia ta să te susţină. Eventual dai un nume fictiv. Dar, dacă spui că soţia e în spital, cu un nou născut, sperând că aşa vei înduioşa lumea, în special mamele care au copii mici, să te aştepţi la reacţii mai mari.

Ştii cum e? Toată lumea greşeşte. Din când în când mai cauţi inspiraţie şi uiţi să pui sursa. Ori a trecut ceva timp de când ai scris articolul, nu ai mai pus sursa şi ai uitat.

Ori plăteşti pe cineva să îţi administreze conturile, fiindcă ai probleme cu soţia ta şi cu noul bebe. El a făcut greşelile şi tu trebuie să plăteşti. Dacă explici situaţia, cu o poză şi dai un nume (real) a colaboratorului pentru a nu mai păţi şi alţii, vei fi înţeles. Eu îmi voi cere scuze, pe blogul personal, dacă văd o poză cu Marian Dumitru, soţia şi noul copil. Acesta va fi şi titlul articolului: Îmi cer scuze faţă de Marian Dumitru! Am greşit! 

Dar, când continui cu articole plagiate. Când văd că soţia ta nu are burtă de femeie însărcinată, şi pe pertele tău de Facebook nu e nici un mesaj că eşti în spital ori că noul copil e fată ori băiat, eu cred că tu încerci să minţi. Iar ca Social Media Trainer ştii prea bine care sunt efectele, nu?

Reacţionez fiindcă acel bloggăr minte, înşeală, plagiază şi îi consideră pe ceilalţi proşti. Fiindcă nu poţi să copieze cu neruşinare şi să pasezi vina pe alţii. Dacă eşti genul acesta de persoană te poţi implica în politică, acolo cu siguranţă îţi sunt admise, chiar şi apreciate eforturile.

Eu încă nu pot să înţeleg: cum poţi să încalci regurile de bază din Social Media şi blogging şi să te numeşti Social Media Trainer?

Din câte am observat va participa la evenimentul: Future of Media, de pe 5 decembrie, în Bucureşti. Sper ca cel puţin o persoană de acolo să îl tragă de mânecă şi să aibă o discuţie cu el. Poate va avea un impact mai mare decât articolele de  pe câteva bloguri.

Bloggeri care au mai scris despre acest subiect (în afară de Anca şi Sabina): Papen şi Ciprian.

Dacă ai avut răbdare să citeşti acest articol şi punctele de vedere a celorlalţi, tu ce ai face în acest caz?

Cum ai reacţiona dacă cineva, care se consideră a fi Social Media Trainer, ar plagia şi nici nu îşi recunoaşte vina? Ba mai mult, continuă!

9 thoughts on “Ce se întâmplă dacă plagiezi!”

 1. O asemenea practică e degradantă pentru cineva care ţine la imaginea sa publică. Satisface doar vanităţi puerile suburbane, de tipul şterpelitului ţigănesc.Repetarea furtului, că furt e, nu numai că descalifică persoana,dar se constituie în cazier incriminator. Susţin indignarea ta şi cred că trebuie extinsa atitudinea în tagma bloggerilor care se respectă. Scuze pentru intervenţie! Ps. Esti prea concesiv faţă de hoţ!

  Reply
 2. Bine că nu are ce să copie de la mine! :))

  Serios acum: rușine, mare rușine! Sunt sigură că nu e singurul. Unii sunt atât de nesimțiți și needucați încât pur și simplu nu ai ce să le ceri.

  Ce aș face eu dacă mi-ar face așa ceva?
  Păi bineînțeles că aș posta pe rețelele de socializare, aș da de știre cunoscuților și l-aș reclama la wordpress, google, facebook, pe orice site l-aș întâlni.

  Așa ceva nu se face! Oricât de mare și tare și invincibil și de neatins te-ai crede!

  Reply
 3. @anitzei-blog: merci de comentariu si de sustinere. Cu privire la Marian Dumitru: eu nu am fost plagiat ci alti (din cate am inteles nu sunt atat de putini). Si vreau sa vad ce atitudine va lua. Daca va fi la fel (va ignora si va plagia) eu voi lua o atitudine mai agresiva, sa ii zicem.
  @Ioana: corect. In special ca se autointituleaza Social Media Trainer. Ar trebui sa aiba habar de efectele actiunilor sale.

  Reply
 4. Orice ati face dragi bloggeri, va rog, nu mai amenintati cu repercursiuni legale. Nicio instanta din Romania nu va va lua in serios. Omul e doar prost nu si hot. Pentru a fi hot trebuie sa-ti insusesti bunul altcuiva. Ce aveti voi nu e nimic altceva decat un text copiat la a cine stie cata mana. Asta a facut si el doar ca mai prost. Boceli de genul iti anuleaza nu stiu cine un contract sunt doar niste frivolitati simple. Ce sa mai vorbesc despre faptul ca omul trebuie sa va trimita voua poze din spital.

  Reply

Leave a Comment