Țigările electronice

Când eram în Polonia am văzut destul de mulți oameni care avea țigări electronice. Ori atârnate de gât ori era printr-un buzunar scoțându-l doar atunci când aveau nevoie.

Priveam cu interes fiindcă în România nu am văzut (cel puțin așa era situația în 2012) plus fumau fără nici un stres și în autobuz ori tranvai. Stăteam și mă întrebam: Cum se incarca o tigara electronica? Oare sunt scumpe? Oare poți poști o astfel de țigară? Oare se merită? Reduci din pericolul unor boli, ca cancerul, dacă fumez astfel de chestii?  De unde pot cumpara accesorii tigara electronica? Și mult mai multe întrebări.

Mă rog. După ce am ajuns în Botoșani nu prea am văzut astfel de țigări, decât în urmă cu ceva zile. Din nou mi-am pus întrebări și m-am decis să îmi satisfac curiozitatea făcând ceva cercetări pe internet.

Am aflat că acest dispozitiv din aluminiu oferă doze de nicotină sau non-nicotină sub formă de vapori. Este o alternativă la produsele de fumat ce conțin tutun (țigările, trabucurile sau pipele), numai bună pentru cei care vor să reducă din consumul și/sau vor să fumeze liniștiți în localurile unde este interzis fumatul. Ori pur și simplu vor să renunțe, treptat, la fumat.

Acest dispozitiv a fost creat de chinezi în 2003, iar în perioada 2004-2005 au început să exporte și să scoată un profit destul de mare. Am găsit pe internet câteva variante de nicotină (lichidă, praf) şi că ar fi destul de multe avantaje:  nu mai inhalezi substanţele cancerigene, scapi de gudronul periculosm, nu îţi mai miros hainele a tutun şi nici nu mai auzi replici de genul “Loc pentru nefumători”, mai multe arome din care poţi să alegi şi tot aşa.

Şi cică nicotina ar avea şi efecte pozitive
Nicotina nu are doar efecte negative ci şi efectele benefice în special în tratarea bolilor degenerative, Parkinson şi Alzheimer, Schizofrenie şi multe alte boli. De asemenea, nu există studii precise care să arate că nicotina cauzează cancer! Tutunul fiind folosit în cele mai diferite timpuri pentru tratamentul durerilor de cap, al astmului, gutei, durerilor de urechi, travaliului şi tot aşa. Era folosit de către călugari pentru a inhiba pornirile sexuale, deşi Kant privea tutunul ca pe un excitant sexual. Aici depinde cum vrei să îl priveşti.

Desigur sunt şi dezavantaje: dacă nu eşti atent ori agitat rişti să inhalezi o cantitate mai mare de nicotină; nivelul crescut de nicotină sau alte substanţe pe care le conţin ţigările electronice reduce mecanismele de curăţare a mucusului; şi desigur costul, care variază între 25 şi 450 de lei, în funcţie de ce preferi. Ori, pentru fumătorii înrăiţi, un dezavantaj poate fi că nu mai are acelaşi „gust” ca o ţigară normală

Dacă doreşti să foloseşti o ţigară electronică îţi poţi cumpăra o singură ţigară sau un set complet care conţine două ţigări, două vaporizatoare, două baterii şi un încărcător USB şi unul pentru priză. Preţul unei ţigări electronice variază de la 25 la 450 de lei.

Totul depinde de ce vrei, ce îţi doreşti. Dar 2 lucruri sunt sigure, din ceea ce am mai citit: vor fi din ce în ce mai folosite şi reduce consumul de ţigări normale şi eventual să renunţi de tot la fumat şi nicotină.

Crezi că în România va avea succes?

0 comentarii la „Țigările electronice”

 1. Mă îndoiesc…
  Am prieteni care au încercat. Rezultatul? S-au lăsat de fumat! De fumat ţigări electronice, vreau să spun! Fumează oamenii… normale…
  Sunt economice, este adevărat. Dar… e nevoie să fie reâncărcate. Se rezolvă parţial cu încărcător de rezervă. E nevoie de substanţe şi nu sunt destule magazine pentru a face plinul.
  Sunt practice. Poţi fuma oriunde, pentru că… nu sunt ţigări!
  Dar cam atât.
  Am încercat şi eu. De la alţii, pentru a vedea dacă merită investiţia. Mi se usca gâtul, ceea ce nu mi se întâmplă de la fumatul… clasic. Adăugând asta faptului că, fiind un produs nou, nu se cunosc – încă – efectele nocive, mi-am luat gândul.

 2. Am si eu o tigara electronica ce sade intr-un sertar. Insa inainte sa ma las de tigari am folosit tigara electronica, un fel de pas spre renuntarea definitiva (care a durat 9 luni) la tigarile normale. Asadar, cred ca si tigara electronica are rolul ei in renuntarea la fumat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *