Shop-Einstal

Acum că anotimpul geros a început să îşi intră în drepturi, să aducă frigul şi ninsoare pe care cu toţii o aşteptam (deşi nu cu drag de inimă) o centrală termică pe gaz ar fi necesară pentru fiecare casă/apartament. Iar pentru cei care încă nu au şi vor să îşi cumpere ar trebui să caute pe internet un magazin care comercializează centrale termice pe gaz sau lemne, ups-uri centrale, gen Shop-Einstal

De ce e bine să îţi cumperi o centrală termică? Din experienţa mea din 2 motive: 1. economiseşti bani; 2. ai căldură când doreşti. Atunci când eram student am stat un an în chirie şi, deşi a fost fain (fiindcă nu era la fel de mare gălăgie şi agitaţie ca într-un cămin), aveam mici probleme cu întreţinerea, în special căldura. Apartamentul de 2 camere nu avea centrală termică ci era pe sistemul vechi de încălzire şi dacă nu plăteam la timp ori dacă nu aduceam nu ştiu ce cifre plăteam destul de mult. Parcă era peste 100 de lei. Şi nu aveam căldură constant iar atunci când dădeau caloriferele erau călduţe nu fierbinţi. Ştiu că dacă ai centrală termică şi o ţii deschisă tot timpul, la o anumită temperatură, parcă sub 30 de grade, plăteşti în jur de 100 de lei. Ori ceva de genul. Să nu mai vorbesc de apă caldă. Faci duş oricând vrei şi nu trebui să încălzeşti apă şi să te speli cu cana.

Astfel confortul din casă depinde şi de temperatură, în special în acest anotimp, iar centrala termică este opţiunea ideală pentru un grad ridicat de confort – putem porni căldura oricând dorim, nu în funcţie de preferinţele vecinilor sau de regulile furnizorului de căldură. Plus unele centrale termice pe gaz au emisii scăzute de noxe, consum redus de energie electrică şi pot fi instalate oriunde, fiindcă sunt compacte şi mici. Iar preţul relativ scăzut al gazului le fac printre preferatele la români. Deşi îţi trebuie unele aprobări (fiindcă gazul e periculos) şi trebuie să apelezi la o firmă specializată pentru a le instala. Iar unele părţi ale ţării nu au acces la gazul natural iar pentru ei celelalte tipuri de centrale termice pot fi bune, gen: – centrale  electrice – ele sunt recomandate pentru suprafeţele mici, unde necesarul termic nu este ridicat.

– centrale pe GPL sunt centralele clasice, care folosesc gaz metan, adaptate pentru funcţionarea cu gaz petrolier lichefiat.

– centrale pe combustibil lichid, cu motorină, combustibil tip M sau păcură – sunt bune pentru spaţii mari, hale, magazii. Deci nu pentru un apartament.

– centrale pe combustibil solid, gen lemn, peleţi, rumeguş – în general sunt bune pentru case ori vile. Personal recomand cele care folosesc peleţii, fiindcă sunt ieftini şi ecologici.

Oricum înainte de a lua orice decizie trebuie să faci puţină cercetare pe internet şi să compari preţurile pentru a alege ce e mai bine pentru tine. Fiindcă o astfel de decizie va rămâne cu tine ani buni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *