Semne care ne prevestesc ieşirea din criză?

Făcând revista presei frecvent, văd în ultimul timp o tendință tot mai pronunțată de ieșire din zona de „criză” economică (vorbind aici strict de criza care afectează puterea de cumpărare a cetățeanului și nu de declarațiile instituțiilor care vopsesc lumea în roz șterpelit).

Mă aflu la vârsta la care oamenii normali la cap încep să-și dezvolte planul de dezvoltare personală pe termen lung. Unul din punctele acestui plan este stabilitatea imobiliară, domeniul cel mai crunt lovit de criză și resimțit prin prețurile mari la imobiliare și costurile de creditare ridicate pentru astfel de achiziții. Însă constat, după cum spuneam și mai sus, că în ultima vreme situația începe să se redreseze:

Băncile comerciale anunță ieftinirea creditelor pentru programe de tip Prima Casă și programe ipotecare; pe portalurile de imobiliare prețurile la apartamente sunt în continuă scădere, iar firmele de construcții anunță cu surle și trâmbițe faptul că activitatea în domeniu este în continuă creștere și că anul acesta speră la profituri record pentru ultimii ani, ani în care multe companii au dat faliment.

Toate aceste lucruri, corelate, nu pot decât să ne aducă câte un zâmbet pe buze, nouă celor care ne gândim la construirea unui viitor mai sigur.

Am abordat problema din punct de vedere al achizițiilor de imobiliare pentru că acolo lucrurile chiar se mișcă, se simte dorința dezvoltatorilor nu numai de a-și vinde construcțiile (pentru că degeaba vinde o bancă un apartament de 90000 de euro dacă cumpărătorul nu mai poate plăti creditul…), ci cât și de a ajuta clienții și piața. Pentru că, legat tot de posibilitatea din paranteza de mai sus, un lucru pe care mulți nu-l înțeleg e acela că, teoretic o firmă de construcții e dezinteresată de ce se întâmplă cu apartamentele ei după ce acestea au fost vândute; problema este că în momentul în care clientul nu-și mai permite să plătească creditul prin care a cumpărat apartamentul, acesta este revândut unor noi proprietari. Proprietari care cumpără apartamentul la „second hand” și nu nou, în detrimentul firmei care poate mai are 50 de apartamente noi de vânzare.

Nu am vorbit despre chirii (care fac parte integrantă a pieței de imobiliare) din simplul motiv că și acolo se mișcă lucrurile, dar în direcția opusă, adică în aceeași direcție cu valutele care urcă, și urcă, și tot urcă. E drept, noi românii avem dezvoltat puternic simțul proprietății și nu ne simțim la fel de bine ca danezii, să spunem, într-un apartament închiriat. Dar probabil că nici segmentele de piață din aceste două țări nu pot fi comparate. Pentru că noi avem salarii în lei și rate și chirii în euro, și pentru că noi avem proprietari care când aud că în sectorul bugetar s-au mărit salariile cu 50 de lei,cresc prețul chiriei cu 50 de parai portocalii.

Rămâne soluția la care apelează din ce în ce mai mulți tineri români: portalul de imobiliare și creditul pentru Prima Casă în lei.

titirez

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *