Cum ar fi viitorul?

Când eram mic și mă uitam în prostime la televizor, la filme de acțiune și S.F.-uri ori cu spioni, apăreau dispozitive, panouri de control acces , care ori printr-un card ori prin recunoașterea feței/a retinei ochiului se deschideau uși către camere de control. Păreau atât de scumpe și de s.f.-istic încât te gândeai că doar cele mai bogate guverne ori corporații își pot permite. Co doar prin anul 2100 și ceva astfel de dispozitive vor fi disponibile pentru publicul larg. Dar în urmă cu 10 ani nu ne-ar fi trecut prin cap că blocurile din România vor avea interfon și va fi ceva banal, ca și izolarea termică a blocurilor. 

Ideea pe care vreau să o accentuez e că în câțiva ani, dar nu deceni, ceea ce ni se pare acum S.F., va fi ceva normal. Ca de exemplu să folosești buletinul ca un card de credit, ori la cumpărături ori să îți plătești o amendă, ori atunci când vei intra într-o agenție guvernamentală să existe dispozitive de citire a feței și ei să știe deja pentru ce ai venit (să îți plătești o taxă, o amendă ori să depui o plângere). Poate partea cu agenția guvernamentală e puțin cam S.F.-istică fiindcă o să mai dureze câteva decenii, cel puțin.

Cred că viitorul omenirii, peste câteva decenii, va fi asemănător cu cel prezent din Almost Human ori Continuum. Serialul Almost Human prezintă viitorul destul de pozitiv, deși tehnologia evoluează într-un ritm atât de rapid încat Poliția rămâne în urmă iar androizii fără emoții devin partenerii polițiștilor americani, pentru a apăra viața lor. Infractor profită la maxim de tehnologie și își cam fac de cap. Dar ceea ce mă interesează la acest serial e tehnologia care evoluează în funcție de necesitățile de moment a oamenilor. De exemplu telefonul nu a evoluat extraordinar de mult însă androizii fac parte din peisajul natural al vieții cotidiene, deși există holograme Poliția folosește drone pentru a supraveghea anumite situații de pe cer. Și tot așa. Celălalt serial prezintă un viitor puțin sumbru al omenirii, care e controlat de corporații (ori SUA are un Congres format din reprezentanți ai corporațiilor) dar tehnologia nu e chiar atât de evoluată, deși în 60 și ceva de ani apar tot felul de invenții la care nu te-ai fi gândit.

Eu sunt sigur că în 1-2 decenii vom avea parte de tehnologie care acum ni se pare prea S.F.-istic ori prea scump însă atunci va fi ceva normal, ceva atât de natural încât nu ne-am fi imaginat viața fără, ca…internetul, de exemplu.

0 comentarii la „Cum ar fi viitorul?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *