Bulgaria

De curând am început să fiu pasionat de călătorii, de ţările lumii şi de obiectivele turistice şi mai puţin cunoscute ale României. Astfel am deschis, şi voi deschide, câteva site-uri dedicate noilor mele pasiune, pentru a mă informa mai bine. Iar una din ţările pe care le consider esenţiale pentru orice român să o viziteze e Bulgaria. Desigur Republica Moldova e prima, urmată de Ungaria (poate aşa vom mai scăpa de ceva prejudecăţi şi stereotipuri).

Când mă refer la această ţară nu mă refer doar un sejur Bulgaria ci şi explorarea ţării, a obiectivelor turistice care nu sunt neapărat la mare, să ai contact cu cetăţenii de acolo şi să înţelegem mai bine acest vecin al nostru.

Poziția sa a făcut din ea o răscruce istoric a diverselor civilizații, devenind locul unde s-au găsit cele mai vechi artefacte și dovezi ale prelucrării metalelor din lume. Apariția poporului și statului bulgar unificat datează de la Primul Imperiu Bulgar, care a dominat mare parte din Balcani și a funcționat ca centru cultural al popoarelor slave în Evul Mediu. După căderea celui de al Doilea Imperiu Bulgar în 1396, teritoriul său a căzut sub dominație otomană timp de aproape 500 de ani. Această ocupaţie încă are efecte negative asupra ţării. Fiindcă minorităţile musulmane nu sunt tratatea prea bine. Nu aşa cum îi tratăm noi pe unguri. Poţi să spui ce vrei despre cetăţenii români de etnie maghiară, însă din punct de vedere politic ei o duc foarte bine. Oricum, revenind:

Biserici , mănăstiri şi icoane

Bulgaria are o lungă tradiție de artă religioasă , și oriunde te duci , nu poţi să nu observi frumoasele icoane atemporale care apar în muzee și , desigur, nenumărate biserici și mănăstiri. Imaginile luminoase ale sfinților sunt cele mai evocatoare și puternice la lumina lumânărilor, în interiorul bisericilor ortodoxe (da, sunt ortodocşi), de multe ori stabilite într-un ecran de lemn aurit , cunoscut ca catapeteasmă. Picturile murale religioase au fost create în secolul al XIX-lea și împodobesc pereții din cele mai importante mănăstiri din Bulgaria . Biserici mai vechi construite în timpul ocupației otomane pot fi identificate prin aspectul lor scufundat și în mod deliberat discret .

 

Munți

Cu nu mai puțin de șapte diverse lanțuri muntoase care traversează țara, Bulgaria este un paradis adevărat pentru excursioniști, alpiniști și oricine este interesat de fauna sălbatică și petrecerea timpului liber afară. Un sistem extins de trasee montane și cabane oferă turiştilor posibilitatea să se bucure de un peisaj bogat și variat al țării . Păduri alpine nealterate, lacuri, cascade și fluxuri de barbotare sunt toate acolo pentru a fi explorate. Iar dacă vrei ceva mai intens poţi oricând apela la: schi și snowshoeing, de speologie și caiac-canoane.

 

Ruine antice

Cu o istorie lungă și zbuciumată, este surprinzător să afli că Bulgaria încă găzduiește memento-uri de piatră impresionante ale popoarelor antice şi civilizaţii care s-au ridicat, căzut, au cucerit și au trecut prin acest teren. Tracii au lăsat amprenta pe zonele de sud și centrale ale Bulgariei, iar mormintele unora dintre regi și nobilimii lor pot fi văzute şi astăzi. De-a lungul coastei găseşti „semne” ale coloniilor greceşti, încă de acum 2500 de ani , în timp ce în altă parte, fortificații, băi și teatre indică prezenţa Imperiului Roman.

Ar mai fi şi altele de spus, cum ar fi că unul din cele mai veche oraşe din lume se găseşte în Bulgaria (la Plovdiv), mormântul tracic de la Sveștari e o capodoperă a tracilor şi mult mai multe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *