Cea mai vândută carte din lume

Ştii care e cea mai vândută carte din lume? Conform americanilor: Biblia.

Ştii care a fost prima carte tipărită? Exact, Biblia. Iar înainte să apară hârtia ştii pe ce era tipărită această carte? Exact: Bibilia din piele.

Nu există date clare cu privire la numărul Bibliilor vândute fiindcă se oferă multe exemplare gratuite, există de vreo 18 secole şi în zeci, ori chiar sute, de variaţii.

Mai sunt 2 cărţi care nu se ştie numărul lor exact, însă se ştie că sunt sute de milioane de exemplare. Cele două cărţi sunt: Coranul (e şi normal, fiind o carte religioasă) şi  Micuța Carte Roșie a lui Mao Zedong (fiindcă chinezii sunt peste un miliard şi sunt obligaţi să o citească).

Lista celor mai vândute cărţi din lume:

Poveste despre două orașe, de Charles Dickens, aproximativ 200 de milioane de exemplare. Romanul prezintă poveștile mai multor personaje care trăiesc în timpul revoluției franceze în Paris și Londra și situațiile prin care trec, cu impact profund asupra personalității lor.

Micul prinț, de Antoine de Saint-Exupéry, aproximativ 200 de milioane de exemplare – chiar si eu am citit aceasta carte, cand eram mic. Deși este o carte considerată a fi adresată copiilor, are unele mesaje foarte profunde legate de natura umană și de cursul vieții.

Stăpânul inelelor, de J. R. R. Tolkien, aproximativ 150 de milioane de exemplare. Trilogia luată în ansamblu este a 3-a cea mai bine vândută operă literară a tuturor timpurilor și a stat la baza filmelor omonime, câștigătoare a numeroase premii Oscar.

– Hobbitul, de J. R. R. Tolkien, aproximativ 100 de milioane de exemplare. Precede trilogia Stăpânul Inelelor, spunând povestea lui Bilbo Baggins și cum ajunge să intre el în posesia inelului fermecat. Deja aştept al treilea film 😀

– Visul camerei roșii, de Cao Xueqin, aproximativ 100 de milioane de exemplare. Romanul lui Xueqin a fost scris în timpul dinastiei Qing și este considerat semi-autobiografic, descriind ascensiunea și decăderea familiei lui Cao Xueqin și implicit a dinastiei Qing.

Zece negri mititei, de Agatha Christie, aproximativ 100 de milioane de exemplare . Este un roman poliţist în care cei zece oameni sunt omorâţi pe rând conform unei poezii pentru copii, „Zece negri mititei”.

Cronicile din Narnia – Leul, vrăjitoarea şi dulapul, de C.S.Lewis, aproximativ 85 de milioane de exemplare. Romanul are ca subiect aventurile unor frați și surori care, fiind evacuați din Londra în 1940 în timpul celui de-al doilea război mondial, sunt trimiși să locuiască la un profesor de la țară în casa căruia descoperă un dulap care este de fapt o poartă către un tărâm magic numit Narnia plin de creaturi ciudate și aventuri neașteptate.

She, de Henry Rider Haggard, aproximativ peste 83 de milioane de copii în peste 44 de limbi diferite. Romanul este o narațiune la persoana întâi despre o călătorie a doi exploratori într-un regat pierdut din Africa.

Codul lui Da Vinci, de Dan Brown, peste 80 de milioane de exemplare. Cartea îmbină stilul polițist cu thriller-ul și teoria conspirației și este a doua parte dintr-o trilogie ce a început cu romanul din 2000 al aceluiași autor, „Îngeri și demoni”. Toată cartea se desfășoară într-o singură noapte, punând în fața cititorului o mulțime de coduri, mistere și conspirații.

Şi altele. Pe Wikipedia şi pe alte site-uri sunt o groază de astfel de liste.

Iar în România care cele mai vândute cărţi? Bună întrebare.

Nu am găsit o listă clară, cu care site-urile să fie de acord. În schimb erau liste pe edituri cu top 10 ori 20 de cele mai vâ0dute cărţi publicate de ei.

Cum ţi se pare lista? Ai citit una din cele de mai sus?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *