La mare ori la munte?

Ţara noastră e destul de avantajată, din foarte multe puncte de vedere. Avem acces la mare, avem şi o deltă, avem munţi şi păduri virgine (care nu au fost tăiate şi nu s-au replantat), avem şi acces la piaţa europeană de turism, putem să călătorim nestingherit, fără prea multă bătaie de cap. Şi cu toate acestea ne plângem, că nu o ducem bine, ne plângem că plajele noastre sunt murdare, ne plângem că Statul şi sistemul nu ne oferă condiţii mai bune, că ofertele din alte ţări (gen Bulgaria şi Austria) au preţuri mai mici şi servicii mai bune, ne plângem că ne mai luăm ţeapă. 

Însă nu depunem prea mult efort în a schimba situaţia. Aruncăm gunoi pe unde apucăm. E vina sistemului fiindcă nu amplasează coşuri de gunoi din 2 în 2 metri, pentru fiecare burtos şi lanţuri de aur. Nu depunem efort în a ne informa înainte cu privire la hoteluri şi hosteluri, nu căutăm informaţii pe internet, ca de exemplu acest hotel din Mangalia şi nici nu susţinem turismul montan (comunicatedepresa.net).

Dar nu sunt de vină doar oamenii. Fiindcă şi infrastructura ne dă bătăi de cap şi deşi noi români suntem obişnuiţi şi avem Dacia special creată pentru noi, totuşi străinii au anumite pretenţii dacă tot vin să cheltuie nişte bani, aşa cum avem şi noi atunci când mergem în alte ţări. Plus există taxe peste taxe pentru cei care au hoteluri şi pensiuni.

Este un circ vicios care se va rupe în timp, prin muncă şi efort. Atât din partea cetăţenilor şi a antreprenorilor cât şi a guvernanţilor.

Revenind la întrebarea iniţială: la mare ori la munte?

Personal prefer muntele, e frumos, liniştit şi nu cheltui 1000 de lei în 3 zile. Dar drumul până la mare are ceva infrastructură, există şi o autostradă.

Depinde de fiecare ce fel de persoană e: spirit aventurier ori de petreceri.

2 thoughts on “La mare ori la munte?”

Leave a Comment