Care sunt meseriile sigure?

Fiecare părinte şi absolvent îşi pune această întrebare: care sunt meseriile sigure?

Din mai multe discuţii am făcut un top:

meserii sigure

1. Preot – probabil e cea mai sigură şi mai bine plătită meserie din România. Cu un venit ce porneşte de la 1000 de lei/lună și poate urca la câteva zeci de mii de lei, în perioada sărbătorilor şi a tragediilor/bucuriilor. Sunt unii care vând 2-3 vaci doar pentru a intra la seminar.

2. Poliţist/Jandarm/Vameş/Soldat (Armată) – dacă prinzi un loc la Şcoală/Academie te-ai făcut pe viaţă. Asta doar dacă eşti suficient de lacom şi primeşti mită şi suficient de incompetent să fii şi prins în flagrant. Dar salariul e foarte bun şi imediat ce termini Şcoala/Academia te şi angajezi.

3. Educator/Profesor – deşi se dă examen în fiecare an, plus salariul nu e tot timpul motivant şi ai destul de mult stres şi nesatisfacţii, pe terment lung e o decizie bună. Pentru cei care vor un post sigur, salariu decent (dacă locuieşti într-un oraş mic/sat) şi dacă vor să aibă parte în viaţă de agitaţie şi dramă.

4. Construcţii – nu trebuie să fii calificat, poţi lucra bine merci vreo câţiva ani şi ca necalificat. Şi se căştigă destul de bine, în România.

5. Agricultor – zici ce vrei despre oamenii de la ţară, dar dacă au câteva hectare şi ceva animale o duc destul de bine, nu au cheltuielile pe care noi, cei de la oraş, le avem (apa, de exemplu) şi au o viaţă mai sănătoasă decât mulţi orăşeni.

6. Meşter – aici sunt incluse meseriile de la şcoala profesională (zidar, mecanic, instalator, electrician, frizer, confecţioner etc.). Zic acest lucru fiindcă cei care acum urmează o şcoală profesională au parte de practică la companii şi sunt motivaţi financiar să se ţină de şcoală şi să înveţe meseria ca un…meseriaş.

7. Inginer – dacă ești bun și faci practic la ceva companii cu siguranță îți găsești de muncă. Deși e cam greu.

8. Medic și asistent medical – chiar dacă salariul e mic mita e mare. Plus sunt atât de mulți care pleacă în străinătate încăt sunt locuri libere. Dar sunt în jur de 10 ani de studii și practică.

9. Administrație publică – cine prinde un post s-a făcut pe viață. Deși cele mai multe sunt cumpărate ori păstrate pentru ”prieteni”. Nu mă crezi? Intră pe site-ul AJOFM-ului din județul tău, uităte la oferta de locuri a instituțiilor. Vezi acolo că cere specific 2 ani și 3 luni de experiență, ori să aibă nu știu ce studii? Exact, e cu dedicație.

10. Informatician/IT – e meseria viitorului cu un salariu care îl depășește pe nenea preot.

În mare cam astea sunt.

Ai propuneri?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *