4 ani de blogging

Ieri, 18 iunie 2014, am împlinit 4 ani de blogging ori mai bine zis blogul meu a împlinit 4 ani de când l-am deschis.

Am deschis blogul din dorința de a promova evenimentele care mi se păreau interesante și acum a ajuns să fie alt ceva. Desigur mai promovez evenimentele care mi se par interesante, dar mai rar.

Sursa foto

Ce am învățat:

1. Scrie constant – e indicat să scrii cel puțin o dată pe săptămână astfel încât să îți dezvolți acest obicei și să îți obișnuiești cititorii să intre pe blogul tău.

2. Fără plagiatură – de obicei cei care plagiază sunt taxați de ceilalți bloggeri, de Google și de actualii/eventualii parteneri/colaboratori.

3. Avantaje – un blog nu e un consumator de timp și energie. Dacă ai grijă de el, ai grijă de cititori și vizitatorii tăi atunci poți culege multe roade de pe urma lui. Dar după ceva timp, după ce ai investit.

4. Dezavantaje – poți pierde destul de mult timp pe partea de documentare, să citești alte bloguri, poți fii destul de ușor atacat. Sunt cârcotași care le place să se bage în seamă și să critice totul. Măcar de ar pune un link către propriul blog.

5. Un blog pe un domeniu gratuit e la fel de valoros ca unul pe un domeniu cumpărat. Eu, de exemplu, nu ma pot detașa prea ușor de subdomeniu și am încercat. Dacă știe cineva cum pot să mut și PR pe un domeniu nou, cum pot să pun redirecționare automată, atunci îl voi muta.

6. Autenticitate – așa cum ești în online e bine să fii și în offline și vice versa. Cineva care te citește poate va vrea să te cunoască și dacă ai o dublă personalitate (minți) cu siguranță nu te va mai citi.

7. Date de contact – e recomandat să pui informații despre tine în pagina Despre/About. Nu neapărat numărul de telefon și strada unde locuiești. Atunci când citesc un blog vreau să știu cine e în spatele lui. Eventual și o poză ca să asociez blogul cu persoana.

8. Scrii ceea ce gândești – asta e o problemă. Nu știu dacă și la alți bloggeri dar cu siguranță la mine. De obicei recitesc și refac articolul de 2-3 ori înainte să îl public.

9. Subiectele – una din cele mai mari probleme a unui blogger: despre ce să scriu? Din propria experiență știu că ideile vin atunci când faci o mică plimbare prin oraș/natură și desigur să ai la tine un carnețel și un pix. Ori vezi ceva prin oraș/natură ori îți vor veni ideile în timp ce te plimbi.

10. Responsabilitatea a ceea ce scrii – încă mai sunt persoane care cred că pot scrie ce vor, pot face ce vor cu blogul lor. E oarecum adevărat, doar că vor fi trași la răspundere. Ori de către cititori ori de către autorități. Depinde de ceea ce scrie. E ca și în viața reală: poți face ce vrei atât timp cât nu atenuezi la libertatea și proprietatea altuia.

11. Respectăți cititorii – până la urmă scrii și pentru ei. Desigur dacă vrei ca articolele tale să ofere ceva folositor cititorilor. Dacă scrii doar pentru tine….înseamnă că nu am auzit de tine.

Cum îi poți respecta? E simplu: scriind și pentru ei, răspunzând frumos la comentarii, să le asculți sfaturile și sugestiile. Dar dacă este nesimțit/ă ori înjură atunci poți să ștergi comentariile.

12. Bloggeri/bloggerițele sunt oameni calumea, sociabili și interesanți. Chiar dacă îi citești în online de obicei ei sunt așa și în offline. Prietenoși, cu idei interesante și în timp pot deveni prieteni de nădejde.

13. Pasiune – se simte un articol scris din pasiune și unul doar să fie.

14. Foto/Video – un articol cu o imagine/fotografie și/sau videoclip crește valoarea și interesul articolului.

15. Sursa – să menționezi tot timpul sursa fotografiei/imaginii. Iar dacă articolul are fraze de pe mai multe site-uri/blog-uri atunci e indicat să menționezi sursa. La sfârșitul articolului.

 

Iar acum statistic:  – 825 de articole

– 1,534 comentarii

– 125,507  vizitatori

– 141 vizitatori medii pe zi

Cei mai mulți sunt din România, Moldova, SUA, Germania, Polonia, Italia și Anglia.

Cele mai populare articole:

45 de întrebări și răspunsuri cu privire la Facultatea de Filosofie și Științe Social Politice Iași  – 11750 vizualizări

Cetățenia și Roșia Montană  – 3012 vizualizări

Cursuri gratuite în Iași!  – 2766 vizualizări

Informații cu privire la Erasmus 2011  – 2296 vizualizări

Școli/Universități de Vară 2013 – 2217 vizualizări

Cei mai mulți cititori au ajuns pe blogul meu prin intermediul motoarelor de căutare, Facebook, abonați prin e-mail, wordpress.com reader și desigur de pe alte bloguri.

Îți mulțumesc că mai citit și ne auzim mai încolo 😀

4 comentarii la „4 ani de blogging”

  1. La mulți ani blogului tău, Răzvane! E mai „bătrân”, cu un an, ca al meu și oferă informații foarte utile bloggerilor din diferite stadii de inițiere. Eu, cel puțin, îți mulțumesc pentru amabilitatea ta! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *