30 de ani de la Revoluție

Deși au trecut 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989 și am avut cea mai sângeroasă revoluție și schimb de regim din tot blocul comunist, un sentiment de neputință e tot mai prezent.

Pe de o parte acest sentiment este îndreptățit: au trecut 3 decenii iar corupția este la fel de prezentă ca și în perioada când soții Ceaușescu conduceau țara, politicienii ignoră nevoile poporului iar nevoile lor și ale apropiaților sunt prioritare iar autostrăzi și spitale sunt din sub nivelul așteptărilor iar viața pare mai scumpă.

Comparând cu alte țări (Germania, Anglia, Spania, Italia – țările occidentale) sentimentul de neputință și prins ca într-o capcană a sistemului ne îndeamnă să ne dăm bătuți și să căutăm o viață mai bună și mai stabilă în acele țări pe care le admirăm. Căutăm condițiile de viață și respectul pe care știm că îl merităm.

Da, merităm să avem respectul unei societăți și să fim judecați după munca și rezultatele pe care le oferim societății. Să trăim într-o societate meritocratică. Doar că uităm ori nu știm evenimentele din ultimele 3 decenii care ne-au adus aici. Chiar dacă Germania , Anglia și Danemarca sunt lumini ale unei societăți dezvoltate pe care cu toții le admirăm, uităm evenimentele și etapele prin care au trecut pentru a ajunge la nivelul la care sunt. Uităm că au fost mari imperii, le-au trebuit decenii chiar secole să învețe democrația, să își creeze o societate civilă puternică și aibă un sistem capitalist axat pe nevoile consumatorilor.

Dacă vom acorda puțin timp să înțelegem cele mai importante momentele din ultimii 30 de ani cred că sentimentul de neputință și nevoia de a evada din această țară nu vor mai fi atât de puternice.

Câteva documentare/video interesante:
DOCUMENTAR RECORDER. 30 de ani de democrație

30 de ani în 30 de episoade – TVR 1 (Playlist)

După 30 de ani – PRO TV

Sursa imagine.

Leave a Comment