Cetățenia – influențarea politicilor publice

Voi enumera căteva aspecte pe care le consider importante. Ceea ce trebuie să facă un cetățean interesat și implicat politic, într-o țară democrată.
Poate unii consideră ca nu trăim într-o astfel de țară. Într-un fel au dreptate. Atăta timp cât ne lăsăm conduși de cei pe care îi alegem o dată la 4-5 ani de zile fără să ne intereseze sau să luăm acțiune în perioada mandatelor lor, atunci au dreptate.
Fiindcă DEMOCTRAȚIA înseamnă că poporul dedice, mai exact cetățeanul.
Ce reprezintă de fapt cetățenia? O definiție simplă și directă o oferă Martin Potucek în cartea sa Not only the market.
Cetăţenia este definită ca o obligaţie morală a individului să se intereseze cu privire la comunitatea în care trăieşte.
Oameni obişnuiţi (cetățenii) în viaţa de zi cu zi pot informa şi influenţa crearea politiclor publice atunci când: scriu sau trimis e-mail funcţionarilor aleşi; oferă comentarii cu privire la experienţa lor ce sunt relevante pentru o problemă sau o politică; mărturisesc despre efectele unei probleme sau o politici ce afecteaza viața lor; demară campanii de conduită gen scrierea de scrisori, crează liste de e-mail; formează o coaliţie de grupuri concurente să coopereze în rezolvarea unei probleme și crează un mecanism, cum ar fi un proces sau un boicot pentru a forţa un răspuns din partea autorităţilor instituţionale; practică lobby ca un reprezentant al organizaţiilor civice, asociaţiile comerciale, asociații de profesionişti. (extras din cartea Making public policy, de Catherine F. Smith)
Pare prea mult sau ineficient pentru un simplu cetățean?
Poate, însă merită încercat, nu?
Merită să ne interesăm și să luptăm pentru ceea ce credem, pentru acest sistem pe care îl avem. Un sistem ce poate fi îmbunătățit doar cu ajutorul NOSTRU.

0 gânduri despre “Cetățenia – influențarea politicilor publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *