Gheața uscată

Este un film interesant ”A Million Ways to Die in the West”, o comedie romantică neagră, unde un tip incredibil de fricos și un nerd trăiește în Vestul sălbatic, la mijlocul secolului al XIX-lea, și întâlnește o tipă super frumoasă care desigur că e soția unui hoț și criminal cunoscut. Povestea e simplă, amândoi să îndrăgostesc, tipul capătă curaj pentru tipa după care trăiesc fericiți până la adânci bătrânețe ori până când unul din ei va muri. Dar ceea ce face filmul interesant sunt diferitele moduri prin care poți să mori. Efectiv oamenii mor la spectacole, pur și simplu vine un bou în viteză și ia un individ în coarne ori atunci când lucrează și cade peste tine o bucată incredibil de mare de gheață uscată, ori gheata cubica, ori din cauza diaree.

Când am văzut gheață, prin secolul XIX-lea am am fost puțin mirat. Mă gândeam că scenariștii nu prea știu istorie așa că am făcut puțină cercetare pe internet. Se pare că știu ceva istorie, deși au distorsionat puțin realitatea. Gheața carbonică („dry ice”) a fost descoperită pentru prima oară în 1834 de un chimist francez, din greșeală, ca orice altă descoperire mare. În anul 1924, Thomas B. Slate a văzut în gheața carbonică o bună oportunitate de a câștiga bani, așa că a făcut toate demersurile pentru a o breveta în scopul de a o vinde pe teritoriul Statelor Unite, astfel devenit prima persoană care a făcut din „dry ice” o industrie de succes.

Produsul este non toxic, băuturile pot fi consumate în deplină siguranță ( vor avea totuși un foarte ușor gust de sifon datorat dioxidului de carbon) și are 3 aplicații: comercial, industrial și științifice.

Aplicațiile comerciale: este folosită pentru păstrarea mâncării, băuturii într-o stare nealterată, fără a folosi metoda refrigerării ciclice. Gheața carbonică poate fi folosită pentru înghețarea instantanee a alimentelor, mostrelor, sau/și la fabricarea înghețatei. De asemenea este folosită la ocazii festive pentru obținerea efectului de fum în paharele de băutură. Gheața este recomandată pentru șampanie, cocktail-uri și băuturi tari. Consumate foarte reci, tăria și agresivitatea alcoolului nu se mai simte dar iese în evidență aroma. O altă calitate este și prevenirea activității insectelor în containere închise cu cereale sau orice alte produse cerealiere, deplasând oxigenul, dar nemodificând în nici un fel gustul sau calitatea acestor produse. Unele baruri/puburi îl folosesc și ca bar din gheată ori fac sculpturi din el, dar sunt destul de rare astfel de baruri/puburi și sunt folosite doar la anumite ocazii.

Aplicații industriale: poate fi folosită pentru scoaterea plăcilor de gresie sau pentru îndepărtarea ușoară a izolațiilor fonice de pe caroseria mașinii. Sablarea a devenit una din cele mai mari utilizări a gheții carbonice. O duză cu aer comprimat aruncă granulele, combinând viteza acestora cu acțiunea de sublimare. Aceasta este modalitatea prin care reziduuri precum lipiciul, uleiul, cerneala, mucegaiul sau cauciucul sunt îndepărtate de pe echipamentul industrial. O altă întrebuințare a gheții carbonice este îndepărtarea vaporilor inflamabili din rezervoare. Poate fi de asemenea folosit ca lichid de așchiere (tăiere).

Aplicații științifice: este un amestec de congelare foarte folositor pentru reacții chimice la rece și pentru condensarea solvenților în evaporatoare rotative este o pastă de gheață carbonică într-un solvent organic, folosită de obicei în laboratoare.

Diferența dintre gheața uscată de acum și cea din secolul al XIX-lea din Vestul sălbatic e că nimeni nu moare fiind strivit de ea. Cel puțin eu nu am găsit astfel de cazuri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *