Noua lege a voluntariatului adoptat de Parlament

În sfârşit voluntariatul în România începe să fie normalizat, după standardele europene. Camera Deputaţilor, for decizional în Parlament, a votat noua lege a voluntariatului, care, după ce va fi promulgată şi publicată în Monitorul Oficial, va trebui să fie respectată de toate ONG-urile din România.

Sunt două motive care au convins parlamentarii să voteze şi să susţină legea într-un număr atât de mare:

– conform Eurobarometru, din 2010, România are aproximativ 4,4 milioane de voluntari, respectiv 20% din populaţia ţării, având una dintre cele mai scăzute medii de implicare în comunitate din Europa. Media europeană este undeva la 40%.

– studiile sociologice arată că participarea la actiunile de voluntariat şi apartenenţa la organizaţii este asociată cu deschidere mai mare spre democraţie, plurasim, toleranţă şi sunt încurajate atitudinile pro-active.

Într-un articol anterior am spus principalele modificări aduse dar cred că e mai bine să le repet:

– reglementarea obligatorie a relației dintre voluntar și organizația gazdă printr-un contract cadru în formă scrisă, înregistrat în evidența organizației gazdă;

– recunoașterea voluntariatului ca experiență profesională. Legea recunoaște experiența dobândită din momentul publicării în Monitorul Oficial;

– acordarea de către organizația gazdă a unui certificat de competențe dobândite prin voluntariat. Certificatul conține opt competențe cheie similare cu cele din certificatul Youthpass.

De lege beneficiază atât ONG-urile cât şi tinerii: organizaţiile vor atrage mai uşor voluntarii iar tinerii vor obţine certificate care atestă atât comptenţele dobândite cât şi un tabel cu numărul de ore şi activităţi în care s-au implicat. De lege vor beneficia doar cei care acum, ori în viitorul apropiat, vor practica voluntariat.

Deşi proiectul a fost iniţiat de deputatul Mihai Sturzu şi alţi 107 parlamentari, legea este munca a aproape 500 de organizaţii, coordonate de Federaţia VOLUM şi presupun că tot ei vor veni cu opţiuni de certificate de competenţe şi modele complete de contracte de voluntariat.

Următoarea etapă ar fi ca voluntariatul să fie recunoscut şi ca vechime în muncă.

0 gânduri despre “Noua lege a voluntariatului adoptat de Parlament

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *