Turism românesc

Deși România e o țară frumoasă și interesantă, deși avem munții înalți și cu peșteri adânci, mine de sare unde te minunățești de ce poate face mână naturii și a omului, deși avem o deltă unde se refugiază mii și mii de păsări, insecte, pești, manifere și amfibiene, deși avem o deschidere destul de mare către Marea Neagră cu toate aceste lucruri nu avem prea mulți turiști. Ei preferă să meargă la litoral Dubai ori pe litoralul bulgăresc, așa cum bine zice și blogsferatu.frogcp.com.  

Și de ce nu ar face-o? Până la urmă ei știu cum să își atragă turiștii și mai important știu cum să și îi mențină. Sunt destul de mulți români care preferă să meargă pe litoralul bulgăresc, fiindcă e și ieftin și condițiile sunt destul de bune. Aș merge și eu pe acolo dacă aș ști că plajele sunt curate, nu sunt sezlonguri peste tot și să fiu obligat să plătesc doar ca să mă bronzez, să nu fiu poluat fonic cu un anumit tip de muzică doar fiindcă burtosul vrea să știe toată plaja că el e șef de șef și tot așa.

Turismul românesc are multe probleme, ce pornesc de la legile și impozitele existente până la atitudinea turiștilor români. Eu nu cred ca bulgarii ori cei din Dubai s-au trezit într-o dimineață cu gândul de a crea oferte excelente pentru turiști pentru a-i atrage pe litoralul lor. Cu siguranță au fost multe eșecuri, multe probleme, dar au realizat că pe termen lung e o investiție excelentă. Poate problema la noi e că avem prea multe. Avem și munți și deltă și litoral. Atunci când ai puțin apreciez mult mai mult și investești mult mai mult. Să dau un exemplu Rusia. Eu cred că dacă Rusia ar investi mai mult în turism (și democrație, desigur) și mai puțin în armată PIB-ul și brandul lor de țară ar fi la cote mari. Dar fiindcă sunt atât de extinși și cu un orgoliu la fel de mare ca țara lor preferă să se ”joace” cu alte ceva.

Dar pe de altă parte dacă te bazezi prea mult pe turism, așa cum face Grecia, Italia, Spania și Portugalia, s-ar putea să nu iasă bine. În caz de criză PIB-ul scade drastic iar nemulțumirea cetățenilor crește direct proporțional. Oricât de mult PR și Marketing la nivel internațional faci, oricât de bune îți sunt serviciile până la urmă depinde și de buzunarul turiștilor. Poate din acest motiv preferăm să mergem la litoralul bulgăresc, este și aproape și ieftin. Iar cel din Dubai, deși nu e extrem de scump nici ieftin nu e. Depinde și de fiecare, ce fel de experiență vrea să aibă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *